Linkovi

Predsednik Istočnog Timora, Žoze Ramos-Orta  u kritičnom stanju


Predsednik Istočnog Timora, Žoze Ramos-Orta nalazi se u u bolnici u Australiji nakon neuspelog atentata u glavnom gradu Diliju.

Predsednik Ramos-Orta prevezen je u Darvin u Australiji, gde su lekari saopštili da se nalazi u komi i da je njegovo stanje kritično, ali stabilno.

Pobunjenički vojnici pucali su i ranili dobitnika Nobelove nagrade u napadu na njegovu kuću. U odvojenom napadu u Diliju, pobunjenici su otvorili vatru na vozilo u kojem se nalazio premijer Šanana Gusmao, ali je on izbegao napad nepovredjen.

Portparol vojske Domingos da Kamara izjavio je da su predsednikovi telohranitelji ubili komandanta pobunjenika Alfreda Reinada tokom napada na predsednikovu kuću. Jedan od telohranitelja takodje je ubijen tokom borbe. Kao odgovor, premijer Gusmao uveo je vanredno stanje i proglasio policijski čas tokom noći.

Portparol Ujedinjenih Nacija u Istočnom Timoru, Elison Kuper izjavila je da je situacija u Diliju napeta ali stabilna. Policija UN je u stanju pripravnosti. Australijski premijer Kevin Rad izjavio je da će poslati dodatne vojne i policijske snage u Istočni Timor u znak podrške njegovoj demokratski izabranoj vladi.

XS
SM
MD
LG