Linkovi

Podignuta optužnica protiv 6 osumnjičenih za terorističke napade 11. septembra 2001.


Američki sekretarijat za odbranu podigao je optužnicu za ubistvo i ratne zločine protiv šestorice osumnjičenih za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra. Među optuženima je i Kalid Šeik Mohamed, za koga se vjeruje da je glavni organizator napada. Šestorica optuženih, koji se nalaze u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi, mogla bi biti osuđena na smrtnu kaznu.

Sadržaj optužnica podignutih protiv osumnjičenih za napade 11 septembra u kojima je poginulo blizu tri hiljade ljudi objavio je u Pentagonu komandant vazdušnih snaga, general Tomas Hartman, koji je i pravni savjetnik pri američkom vojnom tribunalu. General Hartman kazao je da su optuženi Kalid Šeik Mohamed, Valid bin Ataš, Ramzi bin al-Šib, Ali Abdul Aziz Ali, Mustafa Ahmed Adam al Huasavi i Mohamed al Katani.

Osumnjičeni su između ostalog optuženi za kovanje zavjere, ubistvo protivno odredbama ratnog prava, napad na civile i civilne objekte i za terorizam.

Vojska je preporučila da se šestorici optuženih sudi zajedno pred vojnim tribunalom u zalivu Gvantanamo na Kubi, te da im se odredi smrtna kazna. Hartman navodi da se u optužnici iznosi dugi i sofisticirani plan Al Kaide da napadne Sjedinjene Države, koji je koordinisao Kalid Šeik Mohamed.

U optužnicama se navodi da je glavni organizator napada 11. septembra bio Kalid Šeik Mohamed, koji je za operativni plan dobio odobrenje i finansijska sredstva od Osame bin Ladena, zatim je nadgledao cijelu operaciju i obučavao otmičare u Avganistanu i Pakistanu za sve faze napada.

Optužnice bi sada trebalo da budu prevedene na jezik optuženih i uručene. Zatim će biti predstavljene sudiji Suzan Kroford, koja jedina odlučuje o tome da li će biti postupljeno po njima, te da li će zatražiti smrtnu kaznu.

Ukoliko ovaj slučaj dođe na sud, vojni pravosudni sistem bi mogao biti predmet povećanog interesovanja javnosti, zbog ranijih primjedbi grupa za građanska prava da ne obezbjeđuje isti pravnu zaštitu kao i američki civilni sudovi. Postavlja se i pitanje da li će tužioci moći da koriste priznanja ili druge informacije koje su dobijene nakon upotrebe kontroverznih tehnika ispitivanja. Direktor CIE Majkl Hejden je prošle nedjelje potvrdio prvi put javno da su Kalid Šeik Mohamed i još dvojica osumnjičenih terorista bili podvrgnuti tehnici kojom se simulira davljenje u vodi.

General Hartman međutim naglašava da će optuženi imati fer suđenje i gotovo ista prava kao američko vojno osoblje, uključujući pravo na advokata, pravo da ispitaju sve dokaze protiv njih, te da pozovu svjedoke odbrane. U kontroverznom pritvornom centru u Gvantanamu nalazi se još 275 osoba.

XS
SM
MD
LG