Linkovi

Ispred najvećeg crnogorskog kolektiva odvijala se prava drama


Obezbjeđenje Kombinata aluminijuma ušlo je sinoć u prostorije Sindikata fabrike i izbacilo preostale otpuštene radnike koji tamo od utorka štrajkuju glađu, saopšteno je iz sindikalne organizacije. Nakon toga, ispred najvećeg crnogorskog kolektiva, odvijala se prava drama

Pet radnika KAP-koji su prije pet dana otpušteni zbog učešća u štrajku, zajedno sa još dvojicom predstavnika Sindikata sinoć su brutalno izbačeni iz sindikalnih prostorija nakon što nije uvažen nijedan od njihovih zahtjeva. U Sindikat tvrde da je obezbjeđenje iskoristilo momenat kada je u prostorije dolazio ljekar da ukaže pomoć štrajkačima koji već nekoliko dana štrajkuju glađu, tražeći da uprava povuče odluku o njihovim otkazima.

Iz dok su bivši radnici potom transportovani u bolnicu, otpušteni radnik Kombinata Radomir Brajušković, koji sa šest kolega od utorka štrajkuje glađu, dugo je ležao ispred kapije fabrike i odbijao medicinsku i drugu pomoć. Tek nakon tri sata ubjeđivanja, on je sa poslanicima Pokreta za Promjene odlučio da pođe prema kancelariji te stranke u Skupštini Crne Gore, ali skupštinsko obezbjeđenje nije mu dozvolilo da uđe u zgradu. Poslanik PzP Branko Radulović mu je prethodno obećao da ga zaposliti kao svog vozača i davati mu pola poslaničke plate.

Menadžment KAP-a saopštio je sinoć da su imali zakonsku obavezu da "preduprijede dalje neželjene posljedice po zdravlje i život ljudi". U Upravi smatraju da bivši radnici prestankom radnog odnosa nemaju zakonsko pravo da se nalaze na teritoriji KAP-a.

Četvorica bivših radnika koji su više dana štrajkovali glađu biće danas otpušteni iz Kliničkog centra, dok će Radomir Brajušković, koji je satima ležao ispred kapija fabrike, ostati u bolnici na dodatnom ispitivanju.

Događaji u Kombinatu aluminijuma Podgorica predstavljaju težak incident i manifestovanje brutalnosti koja prijeti da potpuno uruši smisao i svrhu sindikalnog aktivizma, smatra istraživač ljudskih prava Aleksandar Zeković.

XS
SM
MD
LG