Linkovi

NATO mora da se pregrupiše da bi se savladali ekstremisti Al Kaide


U poslednje vreme, sve više se govori o mogućim katastrofalnim posledicama ukoliko NATO ne uspe da pojača trupe u Avganistanu. Visoki američki zvaničnici su već dolazili u Avganistan i Evropu da traže neophodnu podršku. O tom pitanju raspravljalo se i na sastanku ministara alijanse u Vilnjusu, nakon upozorenja da bi neuspeh NATO-a mogao da ugrozi budućnost te organizacije i da izazove nove terorističke napade u zapadnim zemljama.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala je u London početkom nedelje, a zatim posetila i Avganistan sa britanskim kolegom Dejvidom Milibendom. U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da je došao na sastanak ministara odbrane država NATO-a u Litvaniji, kako bi prigovorio svojim kolegama.

«Pozvao sam saveznike da budu posvećeniji misiji alijanse, da urade što je moguće više, kako bi se ispunili zahtevi komandanata u Avganistanu i da razmotre druge, kreativnije načine doprinosa.»

Poruka je bila jasna - zapadni saveznici moraju u Avganistanu da se pregrupišu, kako bi uspeli da savladaju talibanske pobunjenike i ekstremiste Al Kaide. U protivnom, upozorio je Gejts, biće ugrožena budućnost alijanse. Sličnu poruku uputila je i Kondoliza Rajs u Londonu, ističući da se NATO mora transformisati kako bi mogao uspešno da se bori.

«Ovo je drugačija borba od one za koju je NATO stvoren. Trebalo nam je vremena i trebaće nam još.»

Rajsova je upozorila i da bitka protiv terorista predstavlja suštinu moderne borbe i naglasila da je reč o teškoj i dugoj borbi. Kristofer Langton, vojni analitičar na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da je neophodno dobro proceniti vreme koje potrebno za rešavanje konflikta.

«Zapadne vlade često imaju kratkoročan pogled na život. Mi smo brza društva i želimo brzo da završimo stvari. Ovde je u pitanju dugoročni poduhvat.»

Langton ističe da je neophodan nastavak američkih antiterorističkih operacija i da su potrebni jači multinacionalni napori kako bi se izgradile avganistanske vladine snage. Sjedinjene Države nastoje da dobiju što veću podršku u NATO-u nakon izveštaja o pogoršanju situacije u Avganistanu i čak upozorenja da bi ta država mogla da propadne. Kristofer Langton smatra da to nije realno, ali i upozorava na posledice neuspeha zapadnih država u toj zemlji.

«Mislim da bismo onda bili svedoci novog građanskog rata u Avganistanu, što je za mnoge od nas neprihvatljivo u moralnom smislu.”

Avganistanski predsednik Hamid Karzai kazao je nakon nedavnog susreta sa američkim državnim sekretarom u Kabulu da je postignut značajan napredak od svrgavanja talibanskog režima 2001, ali da je neophodno uložiti više napora bezbednost i obnovu zemlje. Situacija u Avganistanu, kako se očekuje, biće jedna od glavnih tema narednog samita NATO-a, početkom aprila u Bukureštu.

XS
SM
MD
LG