Linkovi

Havijer Solana: Uskoro operativni plan o slanju EU misije na Kosovo


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je danas u Minhenu da će uskoro biti doneta odluka o operativnom planu Misije za Kosovo.

"Srpski lideri, predsednik i premijer, dobro znaju koja je naša pozicija. Mi mislimo da Evropska unija ima obavezu da nastavi da pomaže u procesu stabilizacije regiona. To je naša pozicija i u tom pravcu ćemo ičhi", reao je Solana na kraju trodnevne konferencije o medjunarodnoj bezbednosti.

Na pitanje da li će Brisel nastaviti sa pripremama za slanje misije, Solana je odgovorio da je Misija EU detaljno pripremljena i dobro analizirana.

"Plan te misije EU je već odobrila i verovatno ćemo uskoro morati da donesemo odluku da bismo dovršili operativni plan, u slučaju da moramo da ga primenimo. To će biti uradjeno, ali neću vam govoriti o datumima. Mi o tome razgovaramo i sa drugim članicama Saveta bezbednosti", rekao je on.

Solana je takodje rekao da "srpski lideri moraju da razreše unutrašnje probleme u vladajućoj koaliciji, jer oni imaju odgovornost da to urade."

XS
SM
MD
LG