Linkovi

SAD: Barak Obama pobedio Hilari Klinton u četiri najnovije bitke


Nadmetanje za predsedničku nominaciju kandidata Demokratske stranke je još neizvesnije, s obzirom da je senator Barak Obama pobedio senatorku Hilari Klinton u četiri najnovije bitke. Obama je pobedio na jučerašnjim preliminarnim izborima u državama Lujzijani, Nebraski i Vašingtonu i na teritoriji američkih Devičanskih ostrva, sa najmanje 20 odsto prednosti u svakoj od tih trka. Senatorka Klinton i dalje ima neznatnu prednost u ukupnom broju delegata potrebnih za osvajanje demokratske nominacije za generaln izbore u novembru. Senatorka države Njujork Hilari Klinton sada ima samo blagu prednost nad Obamom po broju delegata 1.112 u odnosu na 1.096 koliko ima Obama. Za menovanje za kandidata demokrata potrebno je 2.025 delegata. Senator Obama se vidno nadahnut subotnjim uspesima u državama Vašingtonu, Nebraski i Luizijani, pokazao kao mogući protivnik republikanca Džona Mekejna na izborima.

Mekejn koji je gotovo siguran u kandidaturu na izborima, doživeo je poraz u Kanzasu i Luizijani. Mekejn je, međutim, u Vašingtonu osvojio 26 odsto glasova a Hakabi 24 odsto, saopštio je lokalni odbor republikanske stranke na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova.

Obama je osvojio dve trećine glasova u državama Vašington i Nebraska. U Luizijani je osvojio 54 odsto a Klintonova 38 odsto glasova. Država Vašington daje 78 delegata, Luizijana 56, a Nebraska 24.

Kad je reč o republikancima, rezultati iz Kanzasa i Luizijane pokazuju da se Mekejn muči da okupi najkonzervativnije delove svoje partije. Bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi koji ima podršku hrišćanske desnice, osvojio je 60 odsto glasova republikanaca u Kanzasu koji na konvenciju šalje 36 delegata. On ima blagu prednost nad Mekejnom, 44 prema 42 odsto, u Luizijani koja daje 47 delegata.

Nakon izjednačenog rezultat u "super utorku", Klintonova i Obama su počeli borbu za osvajanje što većeg broja delegata. Obama je u utorak pobedio u 13 država, a Klintonova u osam među kojima su i Kalifornija i Njujork. Narednih dana i nedelja preostaje izjašnjavanje u još 20-ak američkih država. Demokrate se danas izjašnjavaju u maloj državi Mejn koja šalje 24 delegata, dok se u utorak glasa u Virdžiniji (83 delegata), Merilendu (70) i distriktu Vašingtonu (15). Guverner Virdžinije Tim Kajn juče je podržao Obamu. Mekejn je u petak dobio prećutnu podršku američkog predsednika Džordža Buša koji je ove izbore predstavio kao referendum o njegovoj politici u Iraku.

XS
SM
MD
LG