Linkovi

Aukcijska kuća Bonems prodala brojna umetnička dela iz Južne Afrike


Aukcijska kuća Bonems je u Londonu prodala brojna umetnička dela iz Južne Afrike za rekordne cene dokazujući time da dolazi zlatno doba južnoafričke umetnosti jer je potražnja prevazišla domaće tržište i skrenula pažnju međunarodnim ljubiteljima umetnosti.

Od 300 ponuđenih umetničkih dela, najpopularnije je bilo ovo ulje na platnu «Mrtva priroda sa hrizantemama i bundevom» slikarke Irme Stern iz 1937. godine. Ta slika je prodata za čak 635 hiljada dolara, a druga dela iste autorke poreklom iz Kejptauna, su prodata za desetine hiljada dolara. Džordž Plamtri je direktor odeljenja za razvoj Bonemsa.

«U vreme kada sam pre 10 godina radio u aukcijskoj kuću u Južnoj Africi, bilo je nezamislivo da se ta dela mogu prodati po toj ceni u Londonu,» kaže on.

Stern je najistaknutija umetnica u raznovrsnoj kolekciji koju je kuća Bonems prikupila sa najrazličitijih strana sveta. Drugi čuveni umetnik je Džerald Sekoto, koji je 1993. umro u 80 godini, a koga mnogi smatraju za prvog afričkog umetnika koji je slikao u evropskom maniru. Njegova dela su takođe prodata za desetine hiljada dolara. Džajls Pepijat, direktor za Južnu Afriku u Bonemsu, kaže da je potražnja za južnoafričkom umetnošću tolika, da će se aukcije slične ovoj održavati dva puta godišnje.

«Postoji veliki rast cena jer postoji velika potražnja za tim umentičkim delima i van Južne Afrike, što jako dugo nije bio slučaj,» objašnjava Pepijat.

Oni koji već godinama prate kretanja na tržištu, smatraju da je ovo samo početak svetskog interesovanja za južnoafričke umetnike.

«Pre samo nekoliko godina ti umetnici su zbog geografske i političke izolacije bili mahom ignorisani od strane ne-južnih Afrikanaca,» kaže Plamtri.

Aukcija u Bonemsu dokazuje da su ta vremena prošla, i to u toj meri da je vlada Južne Afrike izrazila zabrinutost da bi ta zemlja mogla da izgubi neka od svojih najvrednijih umetničkih dela. Dve slike su prodate na londonskoj aukciji pod uslovom da ostanu u Južnoj Africi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG