Linkovi

Ankara: Turski parlament usvojio legalizaciju nošenja islamskih marama


Turski parlament usvojio je danas, uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida zabrana nošenja islamskih marama na univerzitetima u
toj zemlji.

S 403 glasa za i 107 glasa protiv, parlament je usvojio izmenu zakona kojom će se Ustavu dodati član da svako ima pravo da ga država i institucije tretiraju na jednak način", rekao je predsedavajući parlamenta Koksal Topta.

Drugi, poslednji amandman, po kojem "niko ne sme da bude lišen prava na više obrazovanje", usvojen je takođe s 403 od 550 glasova poslanika.

Istovremeno, desetine hiljada Turaka protestovalo je danas u Ankari zbog usvajanja novih mera, zahtevajući ostavku vlade.

Vlada premijera Tajipa Erdogana, međutim, tvrdi da mere imaju za cilj širenje demokratije i sloboda na putu integracije u EU. Sekularisti, s druge strane, sumnjaju u prave namere Erdogana, koji je prethodno predlagao i da se uvede krivično kažnjavanje za bračnu prevaru.

Mnoge Turkinje strahuju da će nosenje marama na univerzitetima voditi pritiscima da žene počnu da pokrivaju i telo i nose tradicionalne islamske feredže. Zabrana nošenja marama na univerzitetima uvedena je 1980. godine.

XS
SM
MD
LG