Linkovi

SAD: Kandidati za predsedničke nominacije nastavljaju s kampanjom


Republikanski kandidat Džon Mekejn nastavio je s kampanjom u Virdžiniji, nakon što je povlačenjem glavnog rivala Mita Romnija učvrstio status favorita. Između demokratskih kandidata Hilari Klinton i Baraka Obame i dalje se vodi tesna bitka. Klinton i Obama fokusirani su na nekoliko primarnih izbora koji će biti održani u naredna dva dana.

Senator iz Arizone Džon Mekejn čestitao je bivšem guverneru Masačusetsa Mitu Romniju na dobroj kampanji i zatražio podršku od njegovih podržavaoca.

“Uradili ste dobar posao i dobrodošli ste da se pridružite mojoj kampanji.”

Romnijevo povlačenje verovatno je osiguralo predsedničku nominaciju za Mekejna, koji sada pokušava da pridobije konzervativne kritičare u svojoj partiji. U izbornoj trci međutim i dalje učestvuje bivši guverner Arkanzasa Majk Hakbi, koji smatra da još ima šansi.

“Mislim da još nije ništa rešeno i sada kada imamo dva kandidata moje šanse su se znatno popravile.”

Hakbi je boravio u Kanzasu, gde će sutra biti održan skup republikanske partije. Senator Mekejn već je osvojio 707 od više od 1000 delegata potrebnih za osvajanje predsedničke nominacije. Hakbi ima 194, a Ron Pol, koji se još nije povukao iz trke, 14. Hakbi kaže da shvata da je skoro nemoguće sustići senatora iz Arizone, ali ističe da želi da uradi nemoguće.

U međuvremenu, demokratske kandidate očekuje oštra bitka za delegate, s obzirom na to da su gotovo izjednačeni nakon super utorka. Oba senatora održala su skupove u državi Vašington, gđe će uz Luizijanu, Nebrasku i Devičanska ostrva, sutra biti održani primarni izbori. U nedelju će se glasati u Mejnu. I Hilari Klinton i Barak Obama smatraju da su najbolji kandidati za obračun sa Mekejnom na izborima u novembru. Senatork Klinton juče se obratila podržavaocima u Virdžiniji.

“Ko će biti naš najbolji kandidat za debatu sa senatorom Mekejnom o nacionalnoj bezbednosti, ekonomiji i drugim važnim pitanjima? Ja nudim dugo iskustvo i više od toga, nudim svoje srce.”

Demokratske kandidate čeka i glasanje u Virdžiniji, Merilendu i Vašingtonu u utorak.

XS
SM
MD
LG