Linkovi

Malen: Vojska opterećena istovremenim ratovanjem u Iraku i Avganistanu


Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga je izjavio da je vojska Sjedinjenih Država znatno opterećena istovremenim ratovanjem u Iraku i Avganistanu i borbom protiv nasilnog ekstremizma u svetu.

Admiral Majkl Malen kaže da kopnene snage Sjedinjenih Država nisu slomljene, ali bi to moglo da im se dogodi. Načelnik Združenog generalštaba kaže da su trupe pod velikim opterećenjem, zbog brbi u Iraku i Avganistanu i globalnog rata protiv terorizma. On kaže da je povećanje obima trupa u Iraku povećalo bezbednost, ali da je napredak i dalje neznatan.

«Neznatan i takođe, tu su dugoročni rizici koje preuzimamo u pogledu naših bezbednosnih obaveza na drugim mestima u svetu, ako se ne pozabavimo posledicama koje sadašnje operacije imaju po naše snage, našu opremu, naše ljude i njihove porodice. Bunar je dubok, ali nije beskonačan», rekao je admiral Malen.

On je rekao senatskom Odboru za oružane snage da bi redovne smene američkih armijskih jedinica trebalo ograničiti na 12 meseci, umesto sadašnjih 15-omesečnih borbenih tura. Predsednik tog senatskog odbora, Karl Levin, rekao je da povećanje obima trupa u Iraku nije uspelo, jer nije podstaklo političko pomirenje iračkih zajednica.

«Irački lideri godinama nisu iskoristili priliku koju su im dale naše hrabre trupe. Davno je prošao trenutak da irački lideri čuju jednostavnu poruku: da ne možemo da ih spasavamo od njih samih. U njihovim je, a ne u našim rukama da stvore zemlju praveći političke kompromise potrebne da bi se sukob prekinuo», rekao je senator Levin.

To je rečeno tokom jednog od dva kongresna pretresa o zahtevu Pentagona za više od 585 milijardi dolara za fiskalnu 2009. Tim zahtevom je obuhvaćen samo deo potreba za vođenje ratova u Iraku i Avganistanu. Sekretar za odbranu, Robert Gejts, rekao je da ne može da iznese realnu procenu ratnih troškova za narednu godinu, jer ne zna koliko će jedinica ostati u Iraku do kraja godine.

«Mogu da vam dam neku cifru ako hoćete. Ali vam kažem da će ta cifra neizbežno biti pogrešna, a možda i prilično pogrešna», rekao je Gejts, dodavši da je 20 i po milijardi budžetskog zahteva Pentagona predviđeno za povećanje obima Armije i Marinskog odreda i poboljšanje njihove borbene sposobnosti.

XS
SM
MD
LG