Linkovi

Miroslav Lajčak: BiH bez brzih odluka o eventualnoj nezavisnosti Kosova


Bosna i Hercegovina neće žuriti sa bilo kakvim odlukama kada je u pitanju eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak. On je istakao da ne očekuje nikakav uticaj eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije na situaciju u BiH.

"Premijer Milorad Dodik je rekao da garantuje stabilnost Republike Srpske i ubeđen sam da će to biti tako", rekao je Lajčak.

Na pitanje da u slučaju Kosovo proglasi nezavisnost na osnovu prava na samoopredeljenje, koji će argumenti evropske zajednice biti da kaže da "Republika Srpska nema to pravo", Lajčak je ukazao da nije uputno "da se prave mehaničke paralele između Kosova i BiH i RS".

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović poručio je da u slučaju priznavanja samoproglašene države Kosovo, BiH neće moći da je prizna, jer tu odluku Predsedništvo donosi konsenzusom, a on će biti protiv.

"Kosovo je nepotrebno isfabrikovano kao evropski i svetski problem, koji se mogao jednostavnije rešiti, ali je Evropa spavala, a sada kada hoće da se uključi taj problem samo dodatno komplikuje".

"Jasno je da će eventualno proglašenje nezavisnosti biti jednostran akt protivan međunarodnom pravu, što je opasno, jer bez obzira na to što velike sile kažu da je Kosovo presedan, može izazvati domino efekat širom Evrope", rekao je Radmanović u intervjuu za "Nezavisne novine".

Radmanović je ocenio da će Savet za implementaciju mira na sednici zakazanoj za 27. februar u Briselu, doneti odluku o ostanku Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

"Moja saznanja govore da će Savet tako odlučiti i zato mislim da neće biti bolje u BiH, već će se samo dodatno otežati put BiH u Evropu", kazao je on.

XS
SM
MD
LG