Linkovi

Zamenik generalnog direktora Centralne banke Crne Gore podnosi ostavku


Zamjenik generalnog direktora Centralne banke Crne Gore Goran Knežević potvrdio je da je obavijestio Skupštinu da će u narednih mjesec podnijeti ostavku na tu funkciju. Kneževića bi formalno trebalo da razriješi Parlament, kao člana Savjeta Centralne banke.

Goran Knežević objasnio je da je ostavku najavio jer svoj posao nije mogao da obavlja kvalitetno i odgovorno, zbog neodgovarajućeg zakonodavno-institucionalnog okvira:

''Moja ostavka uzrokovana je kulminacijom debalansa između ovlašćenja i odgovrnosti u obavljanju ove funkcije, a postojeći zakonodavni i institucionalni okvir ne pruža mi uvjerenje da mogu dalje kvalitetno i odgovorno obavljati ovu funkciju, povjerenu Zakonom o Centralnoj banci.'', rekao je Knežević.

Već duže se spekuliše da Centralna banka trpi pritisak moćnog bankarsog lobija, ali da pojedinim potezima, između ostalih i odlukom o kreditnom ograničenju, pokazuje otklon od tih struktura.

U Socijaldemokratskoj partiji, koja podržava Gorana Kneževića, ne vjeruju da je njegova ostavka rezultat pritiska. Portparol Raško Konjević rekao je kako vjeruje da je Knežević rezistentan na bilo koju vrstu pritiska.

‘’Mi u SDP-u očekujemo, budući da smo mu zaista dali punu podršku zbog njegove stručnosti, da će taj posao nastaviti da radi. Smatramo da ljude stručnosti gospodina Kneževića moramo apsolutno sačuvati u institucijama države Crne Gore.''

Izvori crnogorskih medija iz bankarskih krugova tvrde da će, dolaskom Mila Đukanovića za premijera, moćni bankarski lobi biti podržan i ohrabren, te da je to jedan od razloga Kneževićeve ostavke.

Situacija se dodatno komplikuje i podnošenjem amandmana Pokreta za promjene i DPS-a na Predlog zakona o bankama. Nebojša Medojević saopštio je krajem januara da je Centralna banka prihvatila većinu amandmana Pokreta, što do sada niko nije demantovao. Ta opoziciona partija predložila je, između ostalog, rješenja koja se po mišljenju ljudi upoznatih sa bankarskim tokovima u Crnoj Gori kose sa interesima lobija.

Jedan od amandmana PZP-a je da se u sticanju akcijskog kapitala banke ne može koristiti kreditni način finansiranja od te ili bilo koje druge banke, što je do sada bila praksa. Tu su i preporuke Bazelskog komiteta za bankarsku superviziju i direktive Evropske komisije, koje propisuju da osnovni kapital banke treba vezati samo na uplaćeni kapital iz jasnih izvora, računovodstveno-revizorski priznatih rezervi i zadržanog profita.

Vladajućim krugovima se ne dopada ni dosadašnje pravilo da procenat kvalifikovanog učešća u vlasništvu ne može biti preko 10 odsto, osim uz posebno odobrenje, kako bi se spriječila monopolizacija u bankarskom sektoru.

Istog dana kada je Knežević najavio ostavku, predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović potpisao je u Solunu sa supervizorima iz zemalja jugoistočne Evrope Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti kontrole banaka.

XS
SM
MD
LG