Linkovi

Kako da stignete do nekog cilja ili kako da pronađete zdravlje i sreću


Da li želite da oslabite? Da se odviknete od pušenja? Disciplinujete svoju decu? Nema problema. Danas u Sjedinjenim Državama postoji sijaset knjiga, video diskova ili informativnih TV programa koji vas savetuju kako da stignete do nekog cilja ili kako da pronađete zdravlje i sreću.

Ta luda trka za boljim životom nije ništa novo. Priručnika za sreću bilo je u Americi još od rata za neavisnost od britanske krune, a patriota iz 18. veka Bendžamin Frenklin objavio je neke od njih. Kasnije su reklame u novinama i putujući trgovci u zaprežnim kolima uveravali ljude da mogu da postignu čudesne promene u svojim životima konzumiranjem raznih tajnih eliksira i napitaka, često sa dobrom dozom alkohola. Oni su mogli da vas učine pametnim i snažnim i istovremeno da vas izleče od svih mogućih tegoba, od loše probave do ćelavosti. Sredinom pedesetih godina svuda su se mogli naći proizvodi poput Magičnog kauča gospodina Staufera, koji je pomagao ljudima da steknu bolju figuru. Objašnjavali su nam kako da postanemo mentalni supermeni, kako da autohipnozom rečimo seksualne probleme, ili kako da uzgajamo useve u našim dnevnim sobama.

Pre oko pet godina, jedna spisateljica sa Floride počela je da skuplja knjige sa savetima za bolji život i najzad objavila sopstvenu knjigu koja je reprodukovala korice knjiga sa naslovima poput: Lepa odeća zaista donosi sreću. Otkrića na polju seksa iz 1947. tek sada otkrivena. Devojčice, očešljaj kosu i popravi šminku. Neki od tih programa su zvučali vrlo pokroviteljski. Svaka misao žene morala je da bude usmerena ka potrebama i udobnosti muškarca u porodici – kao kakvog kralja u njegovom dvorcu. To je danas manji problem. Muškarcima, kao i ženama, savetuje se kako da steknu čvršće mišiće na stomaku, da čitaju hiljadu odsto brže, da prestanu da puše, ili bolje igraju golf. Ali danas niko više ne prodaje eliksire niti nudi uputstva za autohipnozu.

XS
SM
MD
LG