Linkovi

Sonda proletela na samo 200 kilometara udaljenosti od planete Merkur


Sonda Mesindžer, američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira, NASE, proletela je na samo 200 kilometara udaljenosti od površine planete Merkur. Šta naučnici očekuju od ove misije?

Naučnici u Laboratoriji za primenjenu fiziku, na Univerzitetu Džons Hopkins, u Merilendu, pratili su ove nedelje prvi prolazak sonde Mesindžer kraj panete Merkur.

Prethodnu posetu toj planeti, najbližoj suncu, obavila je Nasina sonda Mariner 10, pre ravno 33 godine. Šon Solomon je vođa tima istraživača u misiji sonde Mesindžer.

”Mariner 10 učinio je neka važna otkrića, ali mnoga pitanja o Merkuru ostala su nerešena. Svojim kamerama Mariner je snimio manje od polovine te planete. Otkrio je njeno magnetno polje, ali ne i to zašto Merkur ima magnetno polje dok su ga druge, veće planete izgubile.“

Tokom ovog preleta, sonda Mesindžer napravila je više od hiljadu i sto detaljnih snimaka površine Merkura i prikupila mnoštvo drugih podataka. NASA je već objavila neke od tih snimaka. Mesindžer će nastaviti da koristi gravitaciju Venere i Zemlje za postepeno usporavanje, kako bi 2011. ušao u orbitu oko Merkura i počeo da meri hemijski sastav njegove atmosfere.

”Kada budemo ušli u orbitu i počeli da prikupljamo podatke svim raspoloživim instrumentima, razradićemo mape geološkog sastava Merkura.“

Solomon kaže kako naučnici očekuju da sonda Mesindžer pruži odgovore na pitanja o Merkuru koja ih muče već decenijama.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG