Linkovi

Dužina američke predsedničke kampanje zabrinjava pojedine analitičare


Kampanja za izbor novog predsednika Sjedinjenih Država najduža je, ne samo u američkoj istoriji, već i u bilo kojoj zapadnoj demokratiji. Reč je o trendu koji bi mogao da se proširi i na druge zemlje.

Senator Džon F Kenedi počeo je svoju kampanju 2. januara 1960. godine, samo deset meseci pre predsednički izbora. Izborna kampanja za kandidate te godine smatrana je dugom, ali se svakako ne može uporediti sa ovogodišnjim izborima, što potvrđuju i reči senatora Džona Mekejna.

“Predstoji nam još dosta posla.”

Učesnici u izbornoj trci počeli su da objavljuju svoje kandidature u decembru 2006. godine. Pojedini glasači smatraju da je skoro dvogodišnja kampanja zamorna. Sve ovo može prouzrokovati mali procenat izlaznosti na birališta-smatra Brajan Darling iz Heritidž fondacije:

“Kada dođe dan izbora, glasačima jednostavno neće biti stalo do toga ko će biti predsednik, ”ističe Darling.

Duga kampanja košta i mnogo novca. Istoričar Alan Lihtman kaže da predsednički kandidati, ukoliko žele da imaju bilo kakvu šansu, moraju potrošiti preko 100 miliona dolara, i to samo tokom primarnih izbora. Duže izborne trke izazivaju i više negativnih emocija među favoritima. Pozitivna strana ovakvih kampanja, je to što pružaju mogućnost biračima da u potpunosti analiziraju kandidate. Prvi amandman u američkom ustavu garantuje slobodu govora, tako da kandidati mogu da kažu što god i kad god to žele.

Kod nas postoji sloboda izražavanja, tako da nema granica kada kampanja počne. Zato su sve duže i duže-smatra Kendis Nelson, šef katedre za vladine studije na američkom univerzitetu.

To nije slučaj u drugim zemljama. Stiven Harper je izabran za premijera Kanade za manje od dve nedelje. U Francuskoj, kampanja je trajala tri meseca. Samo šest dana nakon izbora Nikola Sarkozi preuzeo je funkciju od Žaka Širaka. Australijanci su prošle godine izabrali Laburističku partiju i njenog lidera Kevina Rada, nakon, kako su pojedini blogeri istakli, maratonske šesto-nedeljnje kampanje. Norm Ornstin iz američkog Enterprajz instituta ističe da bi svako trebao da se privikne na duže političke bitke. Duge kampanje, po njegovom mišljenju, postaju globalni trend.

“Kada imate kablovsku televiziju sa 500 kanala i medije koji nijesu pod kontrolom vlade, ne možete da spriječite ljude da komuniciraju na različite načine, mobilišu glasače ranije i objavljuju političke oglase,” ističe Ornstin.

Predsedničkim kandidatima još preostaje 10 meseci do izbora. Toliko je JFK-u trebalo da postane predsednik.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG