Linkovi

Vašington: Kongres odobrio 168 milijardi dolara vredan spasilački plan


U retkom primeru saradnje dveju vodećih političkih stranaka, Kongres SAD je odobrio 168 milijardi dolara vredan spasilački plan, koji će državne pare dati u ruke građana da bi ih potrošili i tako oživeli onemoćalu ekonomiju. Izglasana suma je 10 procenata veća od paketa koji je predsednik Džordž Buš bio dogovorio sa kongresnim vođama. Ministar finansija Henri Polson kaže da će Buš potpisati zakon u nadi da će ulivanje gotovine u džepove potršača i poreske olakšice firmama za ulaganja u nove fabrike i opremu izvući privredu iz zastoja.

Po kongresnim merilima, zakon je izglasan zapanjujućom brzinom, samo dve sedmice posle pregovora Buša sa demoktratskom predsednicom Predstavičkog doma, Nensi Pelosi, i vođom republikanske manjine, Dzonom Bonerom. Buš je zakon nazvao "robusnim, široko zasnovanim i pravovremenim" i rekao da će biti efikasan.

Strah od recesije, koji se nadneo nad Amerikance, pothranjuje se slobodnim padom cena kuća, zatezanjem kreditnih uslova i veoma smanjenim cenama akcija. Ekonomija je izbila na prvo mesto, potisnuvši rat u Iraku, kao glavna briga američkih birača. Današnji zakon je donet pod neumornim, višemesečnim, pritikom loših ekonomskih vesti koje mnoge ekonomiste navode na zaključak da je usporavanje privrednog rasta već prešlo u recesiju.

Plan za oživljavanje ekonomije znači da će preko 100 miliona Amerikanaca dobiti od države rabat od 600 do 1.200 dolara u gotovom, a preduzeća poreske olakšice. Novac će dobiti individualni poreski obveznici koji zarađuju do 75.000 dolara godišnje i bračni parovi sa zaradom do 150.000 dolara. Ljudi koji ne plaćaju porez, ali zarađuju najmanje 3.000 dolara, uključujući državne penzionere i ratne invalide, dobiće po 300 dolara.

XS
SM
MD
LG