Linkovi

Ministri NATO i Rusija podržali program o saradnji u 2008. godini


Ministri odbrane NATO i zvanicncici Rusije danas su, uprkos brojnim neslaganjima, podržali program za saradnju Rusije i Alijanse u 2008. godini. Na neformalnom sastanku Saveta Rusija-NATO u Viljnusu, ministri odbrane Alijanse i pomoćnik ruskog ministra odbrane Aleksandar Kolmakov danas su razgovarali o načinima za produbljenje saradnje, saopštio je NATO. Oni su razgovarali io političkim pitanjima oko kojih postoji neslaganje, poput Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi, raketnoj odbrani i planovima za proširenje NATO, objavljeno je na sajtu NATO.

Ministri odbrane NATO i Kolmakov su pozdravili program Saveta NATO-Rusija za 2008. godinu "kao znak obostrane političke volje da se napreduje u ostvarivanju zajedničke agende". Program je bio suspendovan u decembru prošle godine, pošto je Rusija suspendovala svoje učešće u CFE. Rusija je zatim iznela kompromisne predloge, na koje NATO nije uložio primedbe i program je automatski usvojen. U programu je uvršten stav Rusije da "potvrduje privrženost ideji o neophodnosti kontrole naoružanja u Evropi" i da Moskva dalje insistira da se izmenjena verzija CFE ratifikuje.

Ministri NATO i ruski zvaničnici danas su razgovarali i o nastavku saradnje u razmeni podataka u vazduhoplovstvu, logistici, pomoći civilima u vanrednim situacijama i drugim zajedničkim projektima. Ministri su ponovili svoju posvećenost nastavku saradnje i
zajedničkih aktivnosti, posebno pilot projektu za borbu protiv narkotika u Avganistanu i centralnog Aziji i pripremi okvirnog sporazuma o vazdušnom transportu. Članice NATO su, medjutim, zatražile od Rusije da ih ubuduće unapred obavesti o svojim vojnim vežbama i da "ublaži ton" kada govori o spornim pitanjima, javile su agencije. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se NATO približava granicama Rusije, što zemlji nameće da preduzme odgovarajuće mere, ali je ukazao da neće dozvoliti da bude uvučena u trku naoružanja.

XS
SM
MD
LG