Linkovi

Benazir Buto poginula od povrede na glavi zadobijene u eksploziji bombe


Britanska policija koja je bila angažovana da istraži ubistvo Benazir Buto zaključila je da je lider pakistanske opozicije poginula od povrede na glavi zadobijene u eksploziji bombe, a ne od metka, kako je tvrdila njena stranka.

Policija je, takođe, navela da svi dokazi ukazuju na to da je napad na Buto izvela jedna osoba, koja je ispalila metke i aktivirala eksploziv, a ne dvojica napadača, kako su tvrde mnogi u Pakistanu.

Autopsia nije izvršena zbog protivljenja porodice Buto, već su britanski eksperti, uz pomoć visoke tehnologije, izvršili trodimenzionalnu rekonstrukciju putanje metaka napadača, koji je najpre pucao na Buto.

Prema rezultatima rekonstrukcije, tri metka su promašila metu, a jedan je okrznuo glavu opozicione liderke i pomerio maramu koju je nosila na glavi.

Napadač je zatim aktivirao eksploziv i ubio 23 osobe, a Buto, koja je pokušala da se skloni u oklopno vozilo, udarila je, od siline detonacije, glavom u krov i zadobila fatalan prelom lobanje.

Izveštaj Skotland jarda potvrdio je verziju atentata koju je vlada izdala dan posle ubistva Buto 27. decembra u Ravalpindiju.

Pakistanska narodna partije bivše premijerke i njen suprug tvrdili su, međutim, da je Buto ubijena metkom. Portparol stranke Šeri Rehman odbacila je zaključke britanskih istražitelja, i ponovila uverenje o verziji ubistva metkom. Ona je ranije od UN zatražila nezavisnu istragu.

Vlada i američka Centralna obaveštajna agencija optužile su Bajtulaha Mehsuda, vođu ekstremističke grupe u Pakistanu, povezane sa Al Kaidom, da stoji iza njenog ubistva.

Kontroverze oko načina na koji je izgubila život doprinele su spekulacijama da su u njeno ubistvo umešane vladine agencije.

XS
SM
MD
LG