Linkovi

Vlada odlučila da uspostavi novi školski centar za unapređenje turizma


Avganistansko Ministarstvo informisanja i kulture je prošle godine objavilo da je vlada odlučila da uspostavi novi školski centar za unapređenje turizma. Studenti će u tom centru učiti marketing, upravljanje hotelima i turističke usluge. Na drugoj strani, studije turizma u Sjedinjenim Državama su već godinama u usponu, naročito na jednom prestižnom univerzitetu u Vašingtonu.

Stefani Smit je nedavno diplomirala na nivezitetu «Džordž Vašington» u Vašingtonu i zaposlila se u američkom Udruženju turističke industrije.

«To je organizacija koja okuplja celu turističku industriju u Americi i ja trenutno kod njih radim komunikacije i odnose s javnošću», kaže ona.

Stefani je jedna od hiljada mladih koji sada rade u turizmu, koji su se zaposlili zahvaljujući fakultetskoj diplomi sve rasprostranjenijih turističkih studija.

«Zaista je interesantno kad se nađete iza scene, zbog čega sam i izabrala ovaj program i zbog čega sam želela da se usredsredim na marketing u nekoj specifičnoj industriji», kaže Stefani Smit.

«Putovanje i turizam» je industrija koja danas vredi bilion dolara samo u Sjedinjenim Državama. Veruje se da ta industrija u svetu danas vredi šest biliona dolara. A u mnogim zemljama u razvoju, stimulisanje rasta u turističkom sektoru se smatra efikasnim načinom pospešivanja cele ekonomije.

«Političari su posebno postali veoma senzitivni na značaj turizma za lokalnu ekonomiju», kaže Šeril Eliot vanredna profesorka turizmologije na Univerzitetu «Džordž Vašington».

«Turizam može da počne na vrlo niskom nivou, bez nekih ogromnih ulaganja. Postoje specijalni oblici ekoturizma i kulturnog turizma, koji su pogodni za mnoge zemlje u razvoju», kaže Šeril Eliot dodajući da te zemlje na taj način mogu da podstaknu razvoj, da se uključe u turistički sektor i za kratko vreme ostvare veoma značajnu ekonomsku dobit.

To je nada za zemlje kao što je Avganistan, koji se ponosi spomenicima na listi svetske baštine, kao što je Bamijan, kao i brojnim spektakularnim prirodnim lokalitetima. Iako je svojevremeno privlačio dva miliona posetilaca godišnje, turizam je propao tokom tridesetogodišnjih sukoba u zemlji. Profesorka Šeril Eliot veruje da taj uspeh može da se obnovi i da koristi nisu samo finansijske.

«Na neki način verujem da turizam u stvari – ako se dobro planira, ako se dobro radi – može da zaštiti i unapredi kulturni identitet i kulturno nasleđe zemlje.»

Lekcija koju njeni studenti uče glasi da povećavanje turističkog iskustva danas, ne samo da može da pomogne u očuvanju prošlosti, nego može da posluži i kao pokretač budućeg ekonomskog rasta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG