Linkovi

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Jovan Lakčević razrešen dužnosti


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Jovan Lakčević razriješen je danas sa te dužnosti, odlučio je Savjet za bezbjednost i odbranu. Takvu mogućnost najavila je i današnja crnogorska štampa.

U saopštenju sa sjednice Savjeta, navodi se da je Lakčević razriješen zbog “odlaska na novu dužnost”. Za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba VCG postavljen je pomoćnik ministra odbrane, viceadmiral Dragan Samardžić.

Sjednicom je predsjedavao predsjedni Savjeta Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi: predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer u ostavci Željko Šturanović, ministar odbrane Boro Vučinić i sekretar Savjeta Rajko Pešić.

Prilikom odlučivanja o postavljenju Samardžića za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba VCG, Krivokapić bio je uzdržan, navodi se u saopštenju.

Da će general-potpukovnik Jovan Lakčević biće smijenjen sa mjesta prvog čovjeka Generalštaba Vojske Crne Gore na sjednici Savjeta za bezbjednost i odbranu, potvrđeno je Vijestima u izvorima bliskim Savjetu.

Prema istim izvorima, Lakčevića formalno smjenjuju zbog toga što, navodno, "nije energičnije čistio vojsku od nepoželjnog kadra", ali Vijesti navode da bi jedan od razloga za uklanjanje moglo biti to što nije želio da se saglasi da se neke atraktivne vojne lokacije proglase neperspektivnim za vojsku, a zatim i prodaju.

Lakčević je na dužnost načelnika Generlštaba VCG imenovan neposredno nakon referenduma i proglašenja nezavisnosti.

Od kada je postavljen na mjesto prvog čovjeka Vojske Crne Gore, Lakčević se rijetko oglašavao u medijima, a gotovo da nije dao nijedan intervju. Njegova ‘obaveza’ bila je da za to traži prethodnu dozvolu ministra odbrane, a razlog za komplikovanu proceduru njegovog oglašavanja bila je ‘’depolitizacija vojske’’ .

XS
SM
MD
LG