Linkovi

Veljović: Crna Gora nije država organizovanog kriminala i korupcije


Crna Gora nije država organizovanog kriminala i korupcije, a društvo nije kriminogeno, rekao je danas direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Komentarišući stavove pojedinih predstavnika političkih partija, predstavnika medija i nevladinih organizacija, Veljović je rekao da se oni saopštavaju bez validnih dokaza i argumentovanih činjenica.

“Takvi stavovi predstavljaju promociju njihovog slobodnog tumačenja u pokušaju ličnog ostvarenja. Pri tome ne sagledavaju vlastite slabosti, propuste, objektive odgovornosti i štetne posljedice opštem društvenom ambijentu”, rekao je Veljović na konferenciji za novinare.

On je, međutim, potvrdio da postoje pojedinci i organizovane grupe, “kao i bilo gdje drugo, pa i u društvima i državama sa osvojenim visokim standardima demokratije i razvoja”, koji se bave organizovanim kriminalom i čine krivična akta.

“Tome se policijska organizacija, u saradnji sa drugim institucijama sistema, efikasno, profesionalno i uspješno suprotstavlja, otkrivajući i identifikujući nosioce takvih kriminalnih radnji i procesuira ih nadležnim organima”, naveo je Veljović.

On je naveo da je policija provjeravala eventualno postojanje elemenata korupcije u sudstvu, ali nije želio da govori o detaljima tih aktivnosti.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, on je kazao da je ona u kontinuitetu stabilna, napominjući da je smanjena stopa kriminaliteta, posebno teških krivičnih djela, kao i da nije registrovan nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i sa težim posljedicama.

On je napomenuo da su u toku završni pregovori sa predstavnicima Europola na potpisivanju Strateškog sporazuma o saradnji, nakon čega će uslijediti formiranje nacionalnog Odjeljenja EUROPOL-a, a kao završna aktivnost prije članstva u Evropskoj uniji, uslijediće potpisivanje Operativnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG