Linkovi

Mekejn predvodi republikance, borba Hilari i Obame se nastavlja


Senator iz Arizone Džon Mekejn od danas je i zvanično najozbiljniji kandidat republikanaca za predsjedničku nominaciju. Mekejn je u takozvani super utorak trijumfovao u državama koje daju najviše delegata za konvenciju i sada se, konstatuju američki mediji "nalazi za upravljačem" republikanskog karavana. Kod demokrata, izborni super utorak donio je očekivanu i nesvakidašnju borbu dvoje izjednačenih kandidata - Hilari Klinton i Baraka Obame.

Obama je pobijedio u čak 13 država u kojima se glasalo, Hilari Klinton u osam i u Američkoj Samoi. Još je neizvjesan rezultat u Nju Meksiku, gdje je Klintonova imala 117 glasova više u trenutku kad je brojanje obustavljeno. Nastaviće se u 11 sati po istočno američkom vremenu (EST).

Ipak, Klintonova je zahvaljujući pobjedama u velikim državama, poput Njujorka, Nju Džersija i Kalifornije osvojila više delegata od senatora iz Ilinoja. Prema posljednjim prebrojavanjima (agencije AP) - 845 prema 765 delegata.

No pred oboje je još dug put do nominacije na konvenciji koja je zakazana krajem avgusta u Denveru. Da bi se osigurala kandidatura Demokrata potrebno je 2,025 delegata, pa se borba Baraka Obame i Hilari Klinton definitivno nastavlja i u narednih nekoliko sedmica kada će snage odmjeriti u Luizijani, Nebraski, Vašingtonu, Virdžiniji, Merilendu i Distriktu Kolumbija u kome je prijestonica SAD.

Senatorka Klinton pobijedila je u tri važne države na istočnoj obali - svom Njujorku, Nju Džerziju i Masečusetsu, uprkos činjenici da su oba senatora iz te države - Edvard Kenedi i Džon Keri podržali njenog rivala. I do pobjede u Kaliforniji koja daje najviše konvencijskih delegata došla je, procjenjuje se, nešto lakše nego što se očekivalo.

Hilari Klinton je takođe trijumfovala u Arkanzasu, gdje je nekada bila prva dama guverneru Bilu Klintonu, zatim u Oklahomi i u Tenesiju. Klintonova je dobila i u Arizoni.

Senator Barak Obama pobijedio je, prema dosadašnjim procjenama - u rodnom Ilinoju, Džordžiji, Koloradu, Aljasci, Delaveru, Mizuriju, Konektikatu, Alabami, Minesoti, Juti, Sjevernoj Dakoti, Ajdahu i Kanzasu - rodnoj državi njegove majke.

Obama je trijumfovao na svim izbornim skupovima. Njegov je rezultat svakako impresivan imajući u vidu da je u nekim od spomenutih država Hilari Klinton imala značajnu prednost krajem prošle godine.

Obama je prema izlaznim anketama dobio više od 80 odsto glasova Afroamerikanaca, podržala ga je većina muškaraca i omladina. Hilari Klinron je dobila veću podršku žena i Amerikanaca hispanskog porijekla.

Niko od dvoje demokrata nije ni pokušao da proglasi ukupnu pobjedu.

"Očekujem da u nastavku kampanje raspravimo kako da ovu zemlju učinimo boljom za generacije koje dolaze", kazala je Hilari Klinton.

Obama je pristalicama na mitingu u ČIkagu rekao sljedeće:

"Naše vrijeme je došlo. Naš pokret je stvaran. I promjena u Americi dolazi."

Mekejn predvodi republikance

Što se republikanaca tiče, senator Džon Mekejn je dobio u svim državama na obali Atlantika (Konektikatu, Delavaru, Nju Džersiju i Njujorku), u Ilinoju, Oklahomi i Arizoni čiji je Senator. Najznačajniju pobjedu Mekejn je ostvario u Kaliforniji koja, prema republikanskim pravilima, pobjedniku daje najviše i sve svoje delegate.

Mekejn je juče osvojio 613 delegata, Romni 269, a Hakabi 190.

Mit Romni je slavio u svom Masečusetsu, Montani, Minesoti, Aljasci, u Juti i Sjevernoj Dakoti, dok je Majk Hakabi pobjedio u Zapadnoj Virdžiniji, Džordžiji, Alabami i Arkanzasu.

"Mnogi su govorili da je ovo trka dva kandidata", kazao je Hakabi pristalicama aludirajući na apele Romnijeve kampanje da odustane od trke i ne pomaže Mekejnu.

"Jeste ovo je trka dva kandidata i ja sam jedan od njih", kazao je Hakabi pristalicama u Arkanzasu, državi u kojoj je bio guverner.

XS
SM
MD
LG