Linkovi

Hašim Tači traži da Srbi ne napuštaju nezavisno Kosovo


Kosovski premijer Hašim Tači posjetio je danas lokalne Srbe kako bi ih ohrabrio da ostanu na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti. Tači je nakon susreta istakao da je Kosovo država svih nacionalnih manjina.

Tokom razgovora sa srpskom porodicom u selu Rubovac, kosovski premijer istakao je da želi da Kosovo bude domovina svim građanima.

Moja poruka Srbima je da ostanu na Kosovu, koje je zemlja svih. Poštovaćemo ih i ja ću biti uz njih i zalagaću se za bolji život svih građana. Kosovo je zemlja mogućnosti i mislim da svi, Albanci, Srbi, Crnogorci, Bosanci i Turci mogu imati dobar život i vlada i ja lično radićemo sa građanima da se to ostvari-kazao je Tači.

Slaven Slavkovic, koja se nedavno vratila na Kosovo, kazao je da se osjeća sigurnije nakon susreta sa Hašimom Tačijem.

Albanski lideri ranije su najavili da će proglasiti nezavisnost nekoliko dana nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, koji je održan u nedjelju, te da očekuju priznanje većine članica Evropske Unije i Sjedinjenih Država. Srbija i Rusija oštro se protive nezavisnosti Kosova.

Jače mere bezbjednosti na sjeveru Kosova

Dok kosovski funkcioneri razmatraju načine proglašenja nezavisnosti Kosova, NATO i Ujedinjene nacije pojačavaju snage na severu, gde su prisutne tenzije između Albanaca i Srba.

Na Kosovo je već doputovalo 500 italijanskih vojnika, u okviru jednomesečne vojne vežbe, kojom NATO želi da pokaže da je spreman da suzbije bilo kakve sukobe. Trupe će biti stacionirane u severnom dijelu, gde živi veći deo srpske manjine.

Pojedini funkcioneri smatraju da na prelazu Jarine na administrativnoj granici predstavlja jedno od najosjetljivijih područja na Kosovu, gdje bi moglo doći i do priliva srpskih izbeglica iz centralnog dela pokrajine. Strahuje se i da bi se Srbi mogli suprostaviti proglašenju nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG