Linkovi

Server: Izbor Tadića utiče na vreme proglašenja nezavisnosti Kosova


Ne očekujem da će Beograd zauvek smatrati pitanje Kosova važnijim od učlanjenja u Evropsku uniju, kaže u razgovoru za naš program potpredsednik vašingtonskog Instituta za mir i stručnjak za Balkan, Danijel Server. Kolega Branko Mikašinović zamolio je Servera da prokomentariše presedničke izbore u Srbiji, pitanje budućeg statusa Kosova i ulogu Rusije u njegovom rešavanju.

SERVER: Pre svega želim da naglasim da su izbori održani mirno, na pravičan i demokratski način, što je u skladu sa pozitivnom i uspešnom političkom tradicijom Srbije na svim izborima od pada Miloševića i dolaska demokratskih snaga na vlast. Takodje je tačno da predsednik Tadić uživa simpatije u Vašingtonu i ovde je izraženo zadovoljsto njegovim izborom. S druge strane, Nikolić je predstavljao problem pošto je želeo da više usmeri Srbiju prema Rusiji, a manje prema Evropskoj uniji, a to bi moglo da vrati zemlju u njenu raniju izolaciju.

GLAS AMERIKE: Da li će izbor Tadića za predsednika Srbije uticati na proces donošenja odluke o budućem statusu Kosova?

SERVER: Mislim da će izbor Tadica uticati na vreme proglašenja nezavisnosti, pošto bi medjunarodna zajednica želela da pričeka neki povoljniji trenutak, pre nego što krene napred, ali da neće uticati na samu odluku, odnosno nadziranu nezavisnost. Medjutim, lično mislim da bi sada trebalo ponovo razmotriti pitanje samog procesa. Stvarno bi bilo daleko bolje da Savet bezbednosti UN prihvati Ahtisarijev plan. Takvo rešenje bi bilo bolje i za predsednika Tadića, pošto on ne bi morao da se saglasi sa odlukom Saveta bezbednosti. Mislim da bi i za Srbe na Kosovu, kao i za Albance, bilo bolje da pitanje budućeg statusa prodje kroz UN, jer bi jednostrana odluka Prištine mogla jednog dana da bude modifikovana ili odbačena, što ne bi bio slučaj sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN. To bi poboljšalo bezbednost i Srba i Albanaca.

GLAS AMERIKE: Da li bi pri tom ipak postojala mogućnost da Rusija, a možda i Kina ulože veto?

SERVER: Rusi su jasno stavili do znanja da će dati svoj pristanak na sve što bude prihvatljivo Beogradu. Ja lično dovodim u pitanje način na koji se ponaša jedna velika sila, koja dozvoljava nekoj drugoj zemlji, u ovom slučaju Srbiji, da odlučuje o pravu upotrebe ruskog veta. Medjutim, to je stav Rusije i sa tim će Zapad morati da se suoči.

GLAS AMERIKE: Ukoliko Srbija, Rusija, i neke evropske zemlje odbace samoproglašenu nezavisnost Kosova, kakav dalji razvoj dogadjaja očekujete?

SERVER: To bi bila nesrećna situacija, ali ne verujem da će doći do nasilja i siguran sam da su Amerikanci i Evropljani uputili u tom smislu jasnu poruku Albancima i Srbima. Beograd je sasvim jasno stavio do znanja da namerava da zadrži de-fakto kontrolu nad teritorijom severno od Ibra i nad nekim srpskim enklavama južno od Ibra. Očekujem da će se ta kontrola nastaviti dok se one postepeno ne integrišu u suvereno Kosovo, uz neku vrstu približavanja izmedju Prištine i Beograda. Ne očekujem da će Beograd zauvek smatrati pitanje Kosova važnijim od učlanjenja u Evropsku uniju. Na osnovu ishoda predsedničkih izbora moglo bi se zaključiti da je većina Srba došla do zaključka da je ulazak zemlje u Evropsku uniju najviši prioritet.

XS
SM
MD
LG