Linkovi

EU uzrdržana u vezi sa (ne)potpisivanjem sporazuma sa Srbijom


U Briselu su danas uzdržani u komentarima na zbivanja u Beogradu u vezi sa otpisivanjem privremenog političkog sporazuma EU sa Srbijom, zakazanog za 7. februar. Tek visoki predstavnik EU, Havijer Solana, u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem, ističe kako Unija stoji iza ponude Beogradu koja bi , ukoliko se prihvati, značila ubrzanje integracijskog procesa.

Iščekujući konačni odgovor Beograda na ponudu da se već za dva dana u Briselu potpiše privremeni politički sporazum, zvaničnici EU su uzdržani u komentarima da li će vlada Srbije prihvatiti ili odbiti ponuđeni Sporazum, koji se ovdje tumači kao "mali" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je i najavio, visoki predstavnik EU, Havier Solana je danas telefonski razgovarao sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem, kojem je, uz čestitke na izbornoj pobjedi, prenio i uvjeravanja kako Unija čvrsto stoji iza ponude kakvu su dogovorili evropski minisdstri na posljednjem okupljanju u Briselu.

U kabinetu g. Solane ističu kako je do zvaničnog Beograda da odluči šta će učiniti u četvrtak, kada je planirano potpisivanje sporazuma; Da li će poslati delegaciju u Brisel ili ne, stvar je različitih političkih grupa koje io tome treba da se dogovore, ukazuje se u kabinetu visokog predstavnika EU, uz napomenu da bi evropski vrh bio vrlo zadovoljan ukoliko bi se vlasti u Srbiji odlučile da u četvrtak potpišu sporazum sa Briselom i tako otvore mogućnost bržeg napredovanja prema evropskim institucijama.

Inače, u Briselu se mogući politički sporazum sa Beogradom ne dovodi u vezu sa jučerašnjom pismenom procedurom usaglašavanja stavova evropskih članica o kosovskoj misiji, o kojoj se konačna, formalna odluka očekuje na narednom ministarskom skupu, zakazanom Za 18. februar.

XS
SM
MD
LG