Linkovi

Grim: Boris Tadić je daleko prihvatljiviji kandidat za Sjedinjene Države i Zapad


Kako se u Vašingtonu tumači pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji bilo je prvo pitanje koje je kolega Branko Mikašinović postavio spoljnopolitičkom analitičaru vašingtonskog lista ”The Politico”, Rajanu Grimu.

GRIM: Interesantno je da je ishod predsedničkih izbora u Srbiji bio bez većeg odjeka u američkim medijima, što se ogleda i u šturoj informaciji na kraju političkog segmenta uticajnog ”Vašington Posta”. S druge strane, imate ohrabrujuće i pozitivno reagovanje američkog Stejt departmenta, koji izborom Tadića naglašava evropsku budućnost Srbije i nastavak produktivne saradnje dve zemlje. Dakle, u jeku možda najdinamičnijih i kontroverznih američkih predsedničkih izbora, a u svetlu super utorka, spoljnopolitička pitanja, uključujući i rat u Iraku, su sekundarna u odnosu na ekonomska pitanja, pa i reagavanje na ishod presedničkih izbora u Srbiji. Medjutim, da je Vašington uznemiren ili nezadovoljan ishodom izbora u Srbiji, reagovanje bi bilo daleko izraženije i opširnije. Ta činjenica ukazuje da su SAD zadovojne statusom kvo i izborom Tadića i da smatraju da će biti diplomatskih borbi, posebno u pogledu Kosova, ali ne i nasilja ili vojnih sukoba u tom regionu.

GLAS AMERIKE: Da li Vašington smatra Tadića boljim izborom imajuće u vidu gledišta Zapada u pogledu proglašenja nezavisnosti Kosova?

GRIM: Tadić je daleko prihvatljiviji kandidat za SAD i Zapad, pošto bi radikalniji protivnik, poput Nikolića, mogao da izazove regionalnu tenziju i nemire, kao i moguće oštrije angažovanje Rusije, pa i Kine, što bi izazvalo veliku zabrinutost u samom vrhu administracije, kako zbog mogućih regionalnih tenzija, tako i zaoštravanja odnosa sa Rusijom i Kinom, što administracija želi da izbegne.

GLAS AMERIKE: Izborom Tadića Srbija je odabrala, kako ovdašnji mediji tvrde, evropski put. Da li bi neka oprečna gledišta izmedju predsednika i premijera Srbije mogla da zaoštre situaciju u samoj Srbiji, pa i u odnosima Beograda sa Briselom i Vašingtonom?

GRIM: U spoljnoj politici SAD će biti prvenstveno fokusirane na Irak, dok je Balkan od drugorazrednog značaja. Evropska unija će u tom regionu verovatno igrati sve značajniju ulogu. Interesantno je da bi Vašington sada, nakon izobra Tadića, mogao da ublaži svoju podršku nezavisnosti Kosova, izmedju ostalog i zbog mogućeg otcepljenja Kurda, koje bi se odrazilo bar na tri zemlje Tursku, Irak i Siriju. SAD bi to želele da spreče po svaku cenu, kao i eventualne reperkusije koje bi proglašenje nezavisnosti Kosova moglo da izazove u Evropi i širom sveta. (UBACI) Nezavisnost Kosova bi takodje mogla da dovede do zaoštravanja odnosa Vašingtona sa Srbijom, a indirektno i sa Rusijom i Kinom. Ona bi takodje donekle komplikovala odnose Beograda sa Evropskom unijom i daleko više približila Srbiju Rusiji u svakom pogledu, pa i vojnom.

XS
SM
MD
LG