Linkovi

Građani Srbije poverili Borisu Tadiću novi petogodišnji mandat


Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić pobedio na predsedničkim izborima radikala Tomislava Nikolića i ponovo izabran za predsednika Srbije.

I Republička izborna komisija i Centar za slobodne izbore i demokratiju potvrdili su pobedu Borisa Tadića. koji je u prostorijama svoje partije proglasio pobedu a zatim je i proslavio sa više hiljada pristalica i građana u centru Beograda. Prema podacima Republičke izborne komisije, Tadić je dobio 50,57 odsto ili 2.257.105 glasova birača, a kandidat SRS Tomislav Nikolić 47,71 odsto, odnosno 2.129.403 glasa.

Vrlo brzo posle saopštavanja prvih preliminarnih rezultata i predsednički kandidat Srpske radikale stranke Tomislav Nikolić priznao je poraz i Borisu Tadiću čestitao pobedu. Posmatrači i politički analitičari saglasni su u oceni da se na ovim izborima dogodio više nego iznenađujući visok odziv birača, kakav nije zabeležen još od istorijskih predsedničkih izbora kada je srušen Slobodan Milošević.

U drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je oko 4,5 miliona građana, što čini više od dve trećine ukupnog biračkog tela.

Većina analitičara saglasna je u oceni da pobeda Borisa Tadića može da izazove poremećaje u vladajućoj koaliciji, pa čak i pad Vlade. Pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima za mnoge političke analitičare znači krizu u vladajućoj koaliciji i mogući pad Vlade, a istovremeno za ekonomske analitičare znači signal za povoljniju investiticionu klimu i privrednu stabilnost.

Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je da je premijer Srbije Vojislav Koštunica najveći gubitnik na predsedničkim izborima, a predsednik organizacije Transparentnost Srbije Vladimir Goati smatra da bi ishod predsedničkih izbora mogao da dovede do ostavke premijera Vojislava Koštunice koji je lider manjinske partije u Vladi.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković najavio je period visoke političke temperature i ocenio da će ova godina zbog političke nestabilnosti biti izgubljena za investicije. S druge strane, direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević smatra da je Tadić manji rizik za investitore, a konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je u ovom trenutku za ugled zemlje u očima potencijalnih stranih investitora veoma bitno da li će vlada ostati stabilna jer je za njih najvažnije funkcionisanje nekih od institucija.

Reagovao je i Savet stranih investitora koji okuplja 110 stranih kompanija čije ukupne investicije premašuju pet milijardi evra. Savet je zaključio da će pobeda Borisa Tadića doprineti prilivu novih investicija i učvrstiti postojeće investitore. I Američka privredna komora u Srbiji pozitivno je ocenila rezultate predsedničkih izbora i izrazila nadu da će se nastaviti rešavanje ključnih izazova važnih za ekonomsku stabilnost.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ističe da je pobeda Borisa Tadića unela sigurnost na finansijsko tržište i da investitori već traže sastanke u Ministarstvu, što govori da je vraćen optimizam u budući privredni rast. Dinkić kao pozitivne signale navodi skok od 6,3 odsto vrednosti akcija na Beogradskoj berzi posle devet meseci pada i jačanje vrednosti dinara u odnosu na evro.

U Crnoj Gori zadovoljni pobjedom Tadića

U političkim krugovima u Crnoj Gori vlada zadovoljstvo zbog pobjede Borisa Tadića na izborima u Srbiji. Nezadovoljni su, kako prenosi Nebojša Redžić, jedino predstavnici Srpske liste.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović čestitao je Borisu Tadiću ponovni izbor za predsjednika Srbije. Vujanović je ocijenio da je pobjeda Tadića garancija evropskog puta Srbije i njenog prijateljstva sa susjedima i državama regiona.

"U nastavku takve državne politike, koju ste promovisali i u proteklom mandatu, u Crnoj Gori ćete imati pouzdanog prijatelja i partnera, za dobro građana i naših bliskih država", napisao je Vujanović.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je danas da je pobjeda Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji, dobar znak za sve države u okruženju.

Izborom Borisa Tadića za predsjednika Srbije građani te države pokazali su istorijsku mudrost, ocijenio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević. On smatra da su građani Srbije pokazali da su shvatili da modernizacije Srbije i Evropska unija nemaju alternative.

„Tadićeva pozicija na mjestu predsjednika Srbije doprinijeće i razvoju odnosa Srbije i Crne Gore“, ocijenio je Medojević.

Srpska lista je čestitala pobjedu Tadiću, ali ističe više nego dobar rezultat Nikolića.

„Kao navijači Nikolića možemo istaći da je doprinio da se Srbija krupnim koracima uputi ka integracijama i dobrim i partnerskim odnosima sa Rusijom“, rekli su u SL.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić je uvjeren da je Tadićev izbor za predsjednika Srbije, rezultat odlučnosti i spremnosti svih građana Srbije da nastave svoj put ka Evropskoj uniji.

Predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi kaže da je Srbija više puta bili na ivici ponora, ali da se izvukla. Bardhi je kazao da Srbiji predstoje krupni politički izazovi i da je najveći Kosovo.

Tadićeva pobjeda toplo pozdravljena u Ljubljani i u Zagrebu

Pobjeda Borisa Tadića, kako prenosi Stevica Šuša na predsjedničkim izborima u Srbija toplo pozdravljena od strane zvaničnih Ljubljane i Zagreba uz ocjenu da je to važan korak Beograda ka evropskim integracijama

Čestitajući Borisu Tadiću pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji predsjednik vlade Slovenije i predsjednik Evropskog savjeta Janez Janša je iznio mišljenje da se rezultat izbora može razumjeti i kao odraz želje i odlučnosti demokratskih snaga da Srbija ubrza napredovanje ka konačnom cilju, članstvu u Evropskoj uniji.

Janša je ubjeđen da će Srbija na tom putu brzo ispuniti sve kriterijume naglašavajući kako Beograd može računati na svestranu pomoć Slovenije. Sličnu poruku srpskoj javnosti je uputio i slovenački šef diplomatije i predsjednik Evropskog savjeta za opće i spoljnje poslove Dimitrij Rupel napominjući kako Srbija sa Borisom Tadićem na čelu ima otvoren put ka evropskoj budućnosti.

„Najprije ćemo, uz poštovanje poznatih uslova, sklopiti sporazum o asocijaciji i stabilizaciji, ali želimo da Srbija što prije postane zemlja kandidat i započne sa pregovorima za članstvo u EU“ poručio je Rupel. Istovremeno, pobjedu Borisa Tadića izvještač Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je opisao kao početak novog pozitivnog poglavlja u srpskoj istoriji i dokaz da je demokratija u Srbiji itekako živa.

Poraz radikala Nikolića i pobjeda demokrate Tadića sa olakšanjem su dočekani i u hrvatskoj javnosti pa je tako hrvatski premijer Sanader izjavio da se radi o jako dobroj vijesti ne samo za budućnost hrvatsko-srpskih odnosa već i za kompletnu stabilnost regiona.Inače, Sanader je danas oštro optužio Sloveniju da zbog razmirica oko ribolovne zone blokira hrvatske pregovore sa Evropskom unijom, no najodlučnije je odbacio mogućnost da na putu prema Evropi Srbija sustigne Hrvatsku.

Tadićev trijumf toplo je pozdravio i lider SDSS-a Milorad Pupovac koji je, da podsjetim, uoči izbora otvoreno izjavio kako Tadić uživa podršku srpske zajednice u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG