Linkovi

Imigranti u mnogim zemljama imaju problema da se integrišu u društvo


Imigranti u mnogim razvijenim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države imaju problema da se integrišu u društvo. U evropskim zemljama, koje poseduju snažan nacionalni i rasni identitet, mnogi imigranti smatraju da nikada neće biti prihvaćeni. Reč je o veoma kompleksnom problemu, čije rešenje nije lako naći. Međutim, u Nemačkoj je zaživio program koji koristi umjetnost kako bi pomogao mladim osobama da se integrišu.

Mladi ljudi učestvuju u umjetničkom projektu nazvanom “Stapanje” u Berlinu kako bi se zabavili. Marta Galvas de Janza, koja je zadužena za sprovođenje programa, nada se da će pomoći deci da postanu dobri nemački građani.

“Umetnost pomaže mladim ljudima da izraze svoju ličnost. I da otkriju kako se osećaju u ovoj zemlji, da li su integrisani ili se jednostavno ne uklapaju-ističe Marta.

Deca su uglavnom imigranata iz Libana i Turske, koji su u potrazi za poslom došli u Nemačku. Pojedini imigranti, kao što je berberin Mustafa Lajhel, uspešno su se integrisali u nemačko društvo.

“Mi smo multi-kulturalni. Ja sam iz Turske, a on iz Libana. Srećan sam ovde u Njemačkoj.

Drugi se međutim tako ne osećaju. Prema vladinim podacima, stepen nezaposlenosti i siromaštva u Nemačkoj najviši je među imigrantima. Pojedini Nemci ne vole imigrante koji nisu naučili jezik ili prihvatili nemačku kulturu.”

Deci imigranata nije garantovano nemačko državljanstvo, iako su rođena u Nemačkoj. Mogu ga dobiti ako pohađaju časove nemačkog jezika, istorije i kulture. Profesor etnologije na univerzitetu Humbolt u Berlinu Nivim Čil međutim ističe da mnogi imigranti osećaju da nikada neće biti u potpunosti prihvaćeni.

“Imigranti su nezadovoljni jer ni nakon dobijanja državljanstva nema promena u njihovom svakodnevnom životu. Ukoliko se prijavite za neki posao, uvek će vas posmatrati kao Turčina ili Italijana,”smatra Čil.

I dok projekat Fusion zagovara kreativniji pristup integraciji, advokati za imigraciona pitanja ističu da je ovoj deci neophodno pružiti više šansi za obrazovanje i zaposlenje kako bi postali produktivni članovi zajednice. Takođe ističu da se Nemci moraju pomiriti sa činjenicom da se struktura njihove zemlje mijenja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG