Linkovi

SZO: Tri miliona dece umre svake godine u prvoj nedelji života


Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da tri miliona dece umre svake godine u prvoj nedelji života. Prevremeno rodjenje je jedan od uzroka. Medjutim, sreća i stručna medicinska nega bile su na strani male Dorotee Orgovani koja je rodjena pre nekoliko nedelja. Prenosimo priču o ovoj prevremeno rodjenoj devojčici.

Svakoga dana prevremeno rodjene bebe tretiraju se u bolnicama na odeljenjima za neonatologiju opremljenim tehologijom koja spasava život. Medjutim, Dorotea Orgovani rodjena je 80 kilometara od najvećeg medicinskog centra opremljenog za brigu o njoj u državi Ajovi. Dorotea je bila teška samo jedan kilogram kada je rodjena tri meseca ranije. Mala bolnica u Ferfildu u Ajovi, u kojoj je rodjena, nije mogla da brine o njoj i pozvala je doktora Majkla Akeragija iz Univerzitetske bolnice u Ajovi.

«Oni su zbrinuli bebu i imali su dobru sliku srca, ali nisu mogli da postave aparat za disanje. I bili su veoma zabrinuti zato što do tada nisu vodili brigu o tako malim bebama,» kaže on.

U normalnim okolnostima, univerzitetska bolnica bi poslala helikopter po nju. Medjutim, snažna ledena oluja onemogućila im je let. Lokalna ambulanta bila je zabrinuta oko vožnje po zaledjenom putu. Tako su doktor Akeragi i njegove kolege spakovali medicinsku opremu za koju su pomislili da će im zatrebati i odvezli se kroz oluju kako bi spasili bebu.

«Ona se nije oslobodila ugljen-dioksida i zato je bilo važno da se krene pošto bi bez aparata za disanje verovatno umrla,» kaže doktor Akeragi.

Jedna ambulantna kola su ipak uspela da se probiju prema malom Ferfildu, i lekari su održavali disanje male Dorotee celim putem nazad do Ajova Sitija. Portparolka bolnice je saopštila da se beba oseća dobro. Dorotea bi trebalo da izadje iz bolnice za tri meseca, tačno u vreme kada je trebalo da bude rodjena da je izdržala celu trudnoću.

XS
SM
MD
LG