Linkovi

Stariji građani sa pažnjom prate šta se događa u američkoj ekonomiji


Predsednik Buš je pozvao lidere američkog Kongresa da što pre odobre paket mera za podsticanje posustale privrede i pomoć Amerikancima sa nižim primanjima, vredan 150 milijardi dolara.

Starije građane zabrinjava stanje privrede i kako bi njeno slabljenje moglo da utiče na njihove živote. 77-godišnja penzinisana učiteljica, Meri En Haton, seća se velike depresije tridesetih godina, koju su obeležili visoka nezaposlenst, siromaštvo i pad vrednosti akcija. Ona kaže da će se nekako provući kroz ovaj period, ali da je primorana da menja neke navike.

”Morala sam da se preselim u manji stan. Nemam kablovsku televiziju, ali imam kola koja retko koristim. Uspela sam da smanjim troškove osiguranja za kola i na svemu tome sam uštedela,“ kaže Meri Haton.

Prema nedavnoj studiji Penzionerskog udruženja, do 2030. godine broj penzionera će se više nego udvostručiti na 71 i po milion, sa 20 odsto ljudi starijih od 65 godina. Najveći izazov sa kojim se suočavaju stariji građani je pokrivanje troškova za lekove i trajnu negu, uz sve druge normalne troškove.

Penzionisani kućepazitelj Frenk Šort, iz Tampe, na Floridi, izgubio je deo prihoda zbog gubitka vrednosti akcija. On kaže da je, s obzirom na preteću recesiju i pad vrednosti nekretnina, počeo da razmišlja o prebacivanju svog novca u druge fondove.

”Razmišljama da deo uloženog novca povučem sa berze i prebacim u neke druge fondove, koji garantuju bolje prihode, ali to još nisam učinio,“ kaže Šort.

Penzionisana 80-godišnja sekretarica, Kerolajn Boston, ima mesečni prihod od 1400 dolara, od čega 1100 dolara odlazi na redovne izdatke. Od toga plaća jednosobni stan i medicinske troškove i kaže da joj ne preostaje mnogo.

”Pre odlaska u penziju štedela sam kako bih mogla da uživam u penziji i imam dodatne prihode. Ali inflacija je to pojela. Nekada sam išla u bisokop dva puta mesečno, a sada jedva 6 puta godišnje. Volela sam da odlazim u restorane, ali više to ne mogu,“ kaže Kerolajn.

Kao mnogi drugi stariji Amerikanci ona kaže da je najviše brine kako bi duže usporavanje privrede moglo da utiče na njenu decu i buduće generacije. Ona se nada da će paket za podsticaj privrede mnogima ublažiti teškoće i da će vratiti privredu na put rasta i prosperiteta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG