Linkovi

Hilari Klinton i Barak Obama imaju podjednake šanse da postanu kandidati


Hilari Klinton i Barak Obama imaju podjednake šanse da postanu kandidati demokrata na izborima za predsednika SAD, dok Džon Makejn ubedljivo vodi u taboru republikanaca, pokazuju danas objavljene ankete.

Prema anketi "Vašington posta" i ABC Njuza, Klintonova, senatorka iz Njujorka, ima podršku 47 odsto pristalica demokrata, a senator iz Ilinoisa Obama 43 odsto. Anketa, medjutim, pokazuje da ni jedno od njh dvoje nema velike koristi od povlačenja Džona Edvardsa iz kampanje.

Klintonova je u najvažnijim državama malo ispred Obame, ali joj se senator iz Ilinoisa približava. U najnaseljenijoj američkoj državi, Kaliforniji, prema anketi Filda, tesna je razlika izmedju Klintonove i Obame, pošto senatorka ima podršku 36 odsto pristalica demokrata, a Obama 34 odsto.

Anketa Zogbi, medjutim, pokazuje da je Obama pobednik u Kaliforniji sa 45 odsto podrške, dok Klintonova ima 41 odsto. Jedna druga anketa je opet pokazala da je Klintonova pobednica sa 45 odsto podrške, dok Obama ima samo 36 odsto. U Misuriju, Klintonova vodi sa 47 odsto, dok Obama ima 41 odsto podrške. Medjutim, u Džordžiji je pobednik Obama sa 47 odsto podrške u odnosu na Klintonovu koja može da očekuje 41 odsto
glasova.

U Nju Džersiju Klintonova vodi sa 46 odsto ispred Obame koji ima podršku 39 odsto pristalica. Ako bi se izbori održali danas, prema anketi "Vašington posta", republikanac Makejn bi pobedio Klintonovu sa 49 odsto glasova, dok bi senatorka dobila 46 odsto.

Medjutim, u slučaju da je izbor izmedju Makejna i Obame, onda bi pobedio senator iz Ilinoisa sa 49 odsto glasova u odnosu na 46 odsto koliko bi dobio kandidat republikanaca. Anketa koja je sprovedena izmedju 30. januara i 1. februara, obuhvatila je 1.249 ispitanika sa mogućnošću greške od četiri odsto. Medju republikancima ubedljivo vodi Makejn sa 48 odsto podrške pristalica, a iza njega je bivši guverner Masačusestsa Mit Romni sa 24 odsto. Bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi ima podršku 16 odsto pristalica, a Ron Pol samo sedam odsto, pokazuju istraživanja.

XS
SM
MD
LG