Linkovi

Ndžamen: Vojska Čada osujetila napad sudanskih snaga i pobunjenika


Vojska Čada danas je saopštila da je osujetila napad sudanske vojske i pobunjenika na istoku zemlje, dok se u Ndžameni nastavaljaju borbe čadskih snaga i pobunjenika. Za sada nema informacija o broju poginulih u borbama, a prema podacima humanitarne organizacije "Lekari bez granica", u borbama u Ndžameni je ranjeno više stotina osoba, uglavnom civila, koji su uglavnom tradali od zalutalih metaka. Tim MSF-a koji radi u bolnici u južnom delu Ndžamene, samo je juče, kada su počele borbe, primio 48 ranjenih osoba, medju kojima je bio samo jedan borac, rekla je danas za AFP predstavnica programa MSF-a za Čad Izabel Defurni. Prema podacima koje je MSF-u dostavio čadski Crveni krst, u drugoj bolnici u Ndžameni primljeno je oko 200 ranjenika, rekla je Defurnijeva i dodala da ta bolnica nema ni medicinski materijal niti lekare. Ona je dodala da timovi MSF-a za sada nemaju podatke o broju poginulih.

Prema izjavama očevidaca, glavna pijaca u Ndžameni i zgrada nacionalnog radija danas su opljačkani, a pijaca je delimično uništena u požaru. Očevici su rekli da je jutros izbio požar u delu pijace, pošto je vojni helikopter ispalio raketu ciljajući pobunjenike. Požar je u prvom trenutku izazvao paniku medju gradjanima koji su zatim počeli da pljačkaju tezge. Masa je, takodje, opljačkala zgradu nacionalnog radija, ispred koga je u početku stajalo oklopno vozilo, ali se povuklo zbog nedostatka municije. Pobunjenici su zatim ušli u radio, ali su ga ubrzo napustili. Predstavnica radija je rekla da radio već neko vreme ne radi.

Vojska Čada saopštila je da je danas sprečila napad mešovitih snaga sudanske vojske, pobunjenika i paravojnih grupa na grad Adre, na istoku Čada, u blizini granice sa sudanskom oblasti Darfur. Snage sudanske vojske i pobunjenika prešle su granicu sa 40 vozila i napale uz podršku helikoptera i naoružanih konjanika grad Adre, ali je vojska uspela da ih potisne i te snage su se zatim povukle u Darfur, rekao je pukovnik čadske vojske Osman Omer.

Sudan je danas negirao da je umešan u borbe u Čadu i pozvao strane u sukobu na uzdržanost.

"Ono što se dešava u Čadu je unutrašnja stvar i mi nemamo ništa s tim. Mi želimo da se situacija smiri u toj zemlji i da nastavimo da sa njom negujemo dobrosusedske odnose", rekao je novinarima državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Sudana Samani al-Vasila.

Pobunjenici, za koje vlasti u Čadu tvrde da ih podržava i naoružava sudanska vlada, juče su ušli u Ndžamenu i opkolile predsedničku palatu u kojoj se nalazi predsednik Idris Debi. Borbe su danas nastavljene oko predsedničke palate. Grad je podeljen na zapadni deo pod kontrolom pobunjenika i na istočni pod kontrolom vladinih snaga.

XS
SM
MD
LG