Linkovi

Ostavka Šturanovića neće uticati na dinamiku evropskih integracija


Ostavka premijera Željka Šturanovića neće uticati na agendu i dinamiku evropskih integracija Crne Gore, ocijenila je potpredsjednica Vlade za evropske integracije, Gordana Đurović.

Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović kazala je danas da evropski plan Vlade za 2008. godinu, uprkos ostavci premijera, ostaje na snazi.

"Svi kalendari događaja sa evropskim institucijama ostaju na snazi, uključujući i najavljenu aplikaciju za vrijeme slovenačkog predsjedavanja Unijom. Sve što smo planirali tom agendom ostje kao i do sada, bez obzira na trenutni tehnički status Vlade", objasnila je Đurović.

Ona je ponovila da je Crna Gora privela kraju pripremu dokumenata kako bi vrlo brzo aplicirala za status zemlje kandidata u Evropskoj uniji.

Đurović je kazala da će druge evropske obaveze Vlada nastaviti da ispunjava nesmanjenom i ranije predviđenom dinamikom.

"Paralelno ćemo raditi i na svim preostalim obavezama Crne Gore koje su vezane za usklađivanje zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta kao glavnih izazova u predstojećem periodu", rekla je ona.

Inače, kabinet u ostavci premijera Željka Šturanovića, prema Ustavu, nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Najvišim pravnim aktom propisano je da predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Mandatar za sastav Vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav svog kabineta. O programu i predlogu za sastav Vlade, parlament odlučuje istovremeno.


XS
SM
MD
LG