Linkovi

Superboul XLII: Nju Ingland Pejtriotsi žele perfektnu sezonu


Ovogodišnja utakmica za titulu šampiona američke Nacionalne fudbalske lige, poznatija kao Superboul, trebalo bi da bude jedna od najgledanijih u istoriji. Razlog za to je činjenica da tek drugi put u dosadašnja 42 Superboula jedan tim u njega ulazi neporažen. Domaćin najvećeg sportskog događaja u SAD je država Arizona, preciznije predgrađe grada Finiksa - Glendejl.

Nju Ingland Pejtriotse samo jedna pobeda deli od savršenog završetka svoje savršene NFL sezone. Pobedili su u svih 16 mečeva ligaškog dela i obe plej-of utakmice, tako da skorom 18-0 dočekuju nastup u 42. Superboulu. Njihovi protivnici biće Njujork Džajantsi, tim koji su Pjetriotsi u poslednjem kolu ligaškog dela šampionata pobedili sa svega tri poena razlike. Međutim, većina posmatrača i analitičara očekuje ubedljiviji trijumf Nju Inglanda ovog puta, jer je prošli put kada su se ove ekipe sastale, MVP ovogodišnjeg šampionata, kvoterbek Pejtriotsa Tom Brejdi imao - za njega vrlo neuobičajena - tri loša dodavanja, takozvana "intersepšna". Brejdi kaže da su i on i njegovi saigrači veoma svesni šta je ovog puta na kocki.

"To je - da budem iskren, najvažnija utakmica u našim životima – mom, životu našeg celog tima, našeg stručnog štaba. Pamtićemo je dok smo živi, bilo da pobedimo ili ne, sećaćemo je se ili kao izuzetnog iskustva ili kao istinski propuštene prilike. Nema mnogo timova – štaviše nema nijednog - koji je pred ovakvu utakmicu imao skor 18-0", rekao je Tom Brejdi.

Jedini tim koji je imao sezonu bez poraza i osvojio Superboul bili su Majami Dolfinsi 1972. Međutim, tada je ligaški deo sezone bio kraći, pa su oni u Superboul ušli sa skorom 16-0. Eventualnom pobedom nad Njujork Džajantsima, Nju Ingland Pejtriotsi će ući u istoriju, kao jedini tim koji je sezonu završio sa skorom 19-0.

XS
SM
MD
LG