Linkovi

Drugi krug predsedničkih izbora - kandidati Tomislav Nikolić i Boris Tadić


Građani Srbije sutra će birati predsednika opredeljujući se između kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i Demokratske stranke Borisa Tadića, čija imena će se po tom redosledu nalaziti i na glasačkim listićima.

Pred drugi krug predsedničkih izbora na snazi je predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, a podrazumeva zabranu izborne propagande preko sredstava javnog obaveštavanja, održavanj javnih skupova i objavljivanja procene rezulatata izbora.

Birališta u Srbiji biće sutra otvorena od sedam do 20 časova. Republička izborna komisija utvrdila je da je konačan broj birača u Srbiji za drugi krug predsedničkih izbora 6.723.762, a građani će moći da glasaju na 8.481 biračkom mestu.

Pravo glasa ima još i 37.172 birača u inostranstvu, 9.177 na odsluženju vojnog roka i 8.201 u zatvorima.

Državljani Srbije upisani u posebne evidencije birača u Velikoj Britaniji, Kanadi, Portugaliji i Sjedinjenim Američkim Državama glasaju već danas za predsednika države, dok će u ostale 32 zemlje svoje pravo moći da iskoritste sutra od sedam do 20 sati.

Na ponovljenom glasanju za predsednika će biti izabran onaj kandidat koji bude dobio najveći broj glasova birača koji budu glasali. Ako bi se desilo da na ponovljenom glasanju kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje bi se ponovilo u roku od 15 dana.

Rezultati izbora biće utvrđeni posle dobijanja rezultata od biračkih odbora, najkasnije do 7. februara u 20 sati, a konačni će biti objavljeni u "Službenom glasniku". Budući predsednik Srbije bira se na pet godina, a mandat će početi danom polaganja zakletve u Skupštini Srbije, dok će RIK izdati uverenje o izboru za predsednika Srbije odmah posle objavljivanja konačnih rezultata.

XS
SM
MD
LG