Linkovi

Hjuman Rajts Voč ukazuje na kršenja ljudskih prava u Evropi


Hjuman Rajts Voč naveo je u svom godišnjem izvještaju da je u evropskim zemljama zabilježen niz slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda, uključujući izborne manipulacije, maltretiranje i hapšenje nezavisnih novinara.

U izvještaju se izdvaja Rusija, zbog ograničavanja slobode okupljanja I pristupa javnosti medijima uoči decembarskih parlamentarnih izbora, kao i skorih predsjedničkih izbora u martu. Takođe se navode slučajevi maltretiranja vojnih regruta i ozbiljnih kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenje, otmice i nezakonita privođenja u ratom pogođenoj Čečeniji.

Ta organizacija osvrnula se i na ograničenja slobode medija i opozicionih aktivista u Azerbejdžanu i Bjelorusiji, kao I na napade na novinare u Ukrajini i stalno odlaganje suđenja policajcima osumnjičenim za ubistvo nezavisnog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine.

Hjuman Rajts Voč naveo je i neuspjeh Srbije da izruči haškog optuženika Ratka Mladića, kao i poteškoće u procesuiranju osumnjičenih ratnih zločinaca u Bosni I Hercegovini.

U izveštaju se pominje I nastavak etničkih tenzija na Kosovu, dok se albanska većina bori za nezavisnost.

Takođe se primjećuje da su napadi I osujećene zavjere uticale na poštovanje ljudskih prava I vladavinu zakona u Britaniji, Danskoj, Njemačkoj I Španiji.

XS
SM
MD
LG