Linkovi

UN: Ban Ki Mun imenovao Džordža Klunija za mirovnog izaslanika


Poznati holivudski glumac i dobitnik Oskara Džordž Kluni, uzburkao je tokom jučerašnje posete duhove u inače veoma mirnom sedištu Ujedinih nacija na Ist Riveru u Njujorku. Kluni, inače poznat je po svojim zalaganjima za ljudska prava u Darfuru, imenovan je za mirovnog izaslanika svetske organizacije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun imenovao je Džordža Klunija za mirovnog izaslanika zbog njegove sposobnosti da ukaže i proširi svest o kritičnim pitanjima. Titula izaslanika za mir dodeljuje se istaknutim ličnostima koje su spremne da svoje vreme i talenat potroše promovišući mirovne inicijative Ujedinjenih nacija.

U sedištu svetske organizacije, ni jednog momenta, nije bilo sumnje da američki glumac može da podigne mase. Proteklih nekoliko godina, Kluni je pasionirano radio na promociji zaustavljanja konflikta u ratom razorenom sudanskom regionu Darfur. Njegovo novo zaduženje u okviru Ujedinjenih nacija biće usmereno na mirovnu misiju.

Kluni se inače upravo vratio iz Afrike, gde je tokom dve nedelje obilazio Sudan, Čad i Demokratsku Republiku Kongo. Tamo je bio zajedno sa pomoćnicom generalnog sekretara za mirovne operacije Džejn Hol Lut. Novinarima u Njujorku rekao je da Ujedinjene nacije imaju važnu ulogu u rešavanju kriza i govorio je o svojim utiscima sa puta.

“Dok sam stajao u bolnici pored zlostavljanih žena, gledale su me i molile za dolazak misije Ujedinjenih nacija - ne Sjedinjenih država, ne Kine, ne Rusije već Ujedinjenih nacija. Vi ste nam jedina nada.” prenio je Kluni reči zlostavljanih žena iz Afrike.

U Darfuru je, po njegovim rečima, sudanska vlada bezuspešno pokušala da dokaže da je nepravedno tretirana u međunarodnoj javnosti, koja – kako tvrdei Kartum - preuveličava optužbe o zločinima.

“Da se razumemo. Putovali smo na sever, jug i zapad Darfura. Obišli smo el Fešer, Nijalu, Zalendži. Nije bilo jednog muškarca, žene ni deteta - u bilo kom od izbegličkih kampova ili lokacija - koji nisu smatrali da su sudanska vlada ili njoj lojalna milicija Džandžavid odgovorna za njihovo raseljavanje.” istakao je Kluni.

Kluni se takođe osvrnuo na problem nedostatka opreme, posebno helikoptera, sa kojim se suočavaju nedavno raspoređene mirovne snage Afričke unije i Ujedinjenih nacija. Rekao je da u Sudanu nema dovoljno puteva i da su helikopteri preko potrebni. On je pozvao zemlje članice da na pravi način opreme vojne snage misije u darfuru. Kluni smatra da postoji samo jedna mogućnost za rešenje situacije i da jedino Ujedinjene nacije mogu to da postignu. Istakao je da mu je čast što je postavljen za mirovnog izaslanika i poručio: “Svet posmatra i ne smem dozvoliti neuspeh”.

XS
SM
MD
LG