Linkovi

U dve odvojene eksplozije na bagdadskim pijacama poginulo 72 a povređeno 180 ljudi


U dve odvojene eksplozije, koje su na bagdadskim pijacama izvele žene bombaši-samoubice, poginulo je 72, a povređeno 180 ljudi, što je najtragičniji bilans u Bagdadu u proteklih šest meseci.

Najmanje 44 osobe su poginule, a 118 je ranjeno u prvoj eksploziji, na pijaci Gazil, u centru Bagdada, dok je u drugoj eksploziji, na pijaci u jugoistočnom delu tog grada, poginulo najmanje 25, a povređene 62 osobe. Na pijaci, gde se petkom prodaju egzotične ptice iz celog sveta, izveeno je nekoliko bombaških napada od početka anglo-američke invazije na Irak, marta 2003. godine.

Od prošlog juna nasilje je znatno smanjeno u celom Iraku, što je omogućilo Iračanima da počnu ponovo da se okupljaju na pijacama i restoranima. Broj napada je smanjen, zahvaljujući raspoređivanju 30.000 američkih vojnika u Iraku, juna prošle godine, kao i formiranju sunitskih policijskih jedinica.

Do prve eksplozije na prepunoj pijaci Gazil došlo je oko 10.20 ujutro u toku održavanja nedeljnog bazara. Pijaca Gazil, više puta meta napada od početka rata, odnedavno je ponovo postala popularno mesto okupljanja od kada se bezbednosna situacija u zemlji popravila, prenosi AP.

Među mrtvima je veliki broj dečaka tinejdžera prema navodima policijskih i bolničkih zvaničnika. To je eksplozija sa najviše žrtava u glavnom gradu od 18. aprila kada je u eksploziji automobila bombe ubijeno 116 a ranjeno 145 ljudi u centralnom Bagdadu.

Krajem novembra najmanje 15 osoba ubijeno je, a desetine ranjeno na pijaci Gazil u eksploziji bombe u kutiji s pticama. Ta pijaca otvorena je samo petkom i omiljeno je mesto na koje dolaze porodice da kupuju razne ptice i druge male životinje.

Prema podacima koje je objavila iračka vlada, u januaru ove godine je poginulo 466 civila, što je za oko 76 odsto manje u poređenju s 1.971 poginulim u isto vreme lani, dok je u decembru poginula ukupno 481 osoba.

XS
SM
MD
LG