Linkovi

Crna Gora: Ostavka Željka Šturanovića istovremeno znači i pad Vlade


Ostavka crnogorskog premijera Željka Šturanovića istovremeno znači i pad Vlade kojoj je bio na čelu. U Crnoj Gori otvorila se i polemika da li aktuelni predsjednik Filip Vujanović ima legitimitet da usred izborne kampanje imenuje novog mandatara.

I dok lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da Vujanović ne može imenovati mandatara, jer za to nema legitimitet, predsjednik Crne Gore kaže da takva ocjena nije tačna i da će on to uskoro učiniti.

Ekspert pariskog Instituta za evropske studije Dudi Bat ocijenila je u intervjuu za podgoičku ‘’Republiku’’ da nema nikakvog razloga za bilo kakvo odlaganje, i da je potrebna brza odluka o novom premijeru, za šta u Crnoj Gori postoje svi uslovi.

Predsjednik Filip Vujanović dodao je da su za vrijeme Vlade na čijem čelu je bio Željko Šturanović postignuti izuzetni efekti u evropskim i evroatlasnkim integracijama i stabilizaciji opštih uslova privređivanja i unaprjeđenja ukupnog ekonomskog ambijenta Crne Gore.

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je da je Vlada predvođena Željkom Šturanovićem zabilježila brojne uspjehe i poželio dosadašnjem premijeru da uspješno prevaziđe zdravstvene probleme.

No, Demokratska srpska stranka smatra da je rekonstrukcija Vlade Crne Gore na principu povratka Mila Đukanovića na njeno kormilo "krupan korak unazad" za crnogorske prilike.

Najave da bi lider Demokratske partije Milo Đukanović mogao biti novi mandatar pokazuju da je ta stranka riješila da “svim silama” pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora, smatra predsjednik Narodne stranke Predrag Popović.

Povratak bivšeg premijera Mila Đukanovića na tu funkciju povećava šanse da kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora, ocijenio je danas analitičar Srđan Vukadinović.

XS
SM
MD
LG