Linkovi

Podgorica: Crna Gora i Albanija potpisale Sporazum o policijskoj saradnji


Crna Gora i Albanija potpisale su danas Sporazum o prekograničnoj-policijskoj saradnji, koji bi trebalo da doprinese bezbjednim granicama i smanjenju prostora za kriminalne radnje.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović kazao je da poruka Sporazuma građanima može da bude da su stvoreni izvanredni uslovi za bezbjedne i sigurne granice.

’’Sporazum je poruka onima sa druge strane zakona da će se smanjiti prostor za ponašanje suprotno zakonu’’.

On je podsjetio da je rije godinu potpisana Bečka konvencija o prekograničnoj saradnji policija Jugozapadnog Balkana, koja predviđa potpisivanje bilateralnih sporazuma sa svim državama tog regiona.

Kalamperović je naveo da su u razgovoru sa albanskim kolegom Bujarom Nišanijem konstatovani dobri odnosi i saradnja, ali i potreba za njenim inteziviranjem i novim akcijama – sporazumi o readmisiji i ispomoći u slučaju vanrednih situacija.

’’Bezbjednost je nedjeljiva i ne može se zatvoriti u svoje granice. Moramo poručiti Evropi da činimo sve kako bi postigli evropske standarde u svim oblastima, posebno kada je bezbjednost u pitanju’’.

Albanski ministar policije Bujar Nišani ocijenio je da Sporazum potvrđuje angažovanje albanskih i crnogorskih struktura, kako bi bile efikasne u borbi protiv kriminala i protivzakonitih djelovanja na granici dvije zemlje.

’’Naši eksperti i policija će sarađivati u sprječavanju međugraničnog kriminala, jer kriminal ne poznaje granice, a borba protiv te pojave je naš zajednički cilj i zahtijeva dobru saradnju službi bezbjednosti i državnih struktura’’.

On je kazao da Sporazum povećava mogućnost saradnje struktura upravljanja granicama, ali i olakšava građanima prelazak granice, navodeći da će to doprinijeti sigurnosti koja je bitna za Albaniju i Crnu Goru, ali i čitav region.

Šefica Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Paraskiva Badesku rekla je da će Sporazum omogućiti uspostavljanje granice koja je nepristupačna za kriminalne aktivnosti bilo koje vrste ili za aktivnosti koje na bilo koji način mogu ugroziti bezbjednost i ekonomiju zemalja i regiona.

’’Uvođenjem koncepta integrisane kontrole granica odgovorilo se na potrebu za uspješnom implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uvođenjem standarda Evropske unije u sve oblasti za koje su zadužene službe obuhvaćene Strategijom, u skladu sa strateškim ciljevima članstva u Uniji’’.

Ona je rekla da će OEBS nastaviti da pruža podršku tom procesu, napominjući da će odgovornost za implemetaciju Sporazuma biti uglavnom na službama policije dvije države.

Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović i njegov kolega Ahmet Prenci rekli su da potpisani Sporazum definiše konkretne oblike saradnje – razmjenu informacija, kao i zajedničke akcije i patrole policija Crne Gore i Albanije, koje će doprinijeti sprječavanju i zaustavljanju svih kriminalnih radnji.

XS
SM
MD
LG