Linkovi

Nemačka vlada odbila zahtev SAD da proširi prisustvo u Avganistanu


Nemačka vlada danas je odlučno odbacila zahtev SAD da proširi vojno prisustvo u Avganistanu i uputi borbene trupe i na jug ove zemlje. Portparol savezne vlade Ulrih Vilhelm danas je saopštio da vlada i "ne razmišlja" o izmeni postojećeg mandata kojim je Bundesatag odobrio slanje pripadnika nemačkih oružanih snaga u Avganistan.

Američki ministar odbrane Robert Gejts je od Nemačke zatražio da uputi borbene snage na nemirni jug Avganistana i to u pismu koje je, kako piše nemačka štampa, neuobičajeno oštro formulisano. Ministar odbrane Franc Jozef Jung je danas takođe odbacio zahtev Amerikanaca navodeći da je u Avganistanu "dogovorena jasna podela dužnosti" i da za Bundesver "težište mora da ostane na severu".

Jung je najavio da će ovaj stav jasno preneti svom američkom kolegi Gejtsu na sastanku ministara odbrane NATO krajem naredne sedmice u Viljnusu. Šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer danas je posle sastanka sa švedskim kolegom Karlom Biltom ukazao da je Nemačka svoj angažman na severu Avganistana, kako u civilnoj tako i u vojnoj oblasti, već u više navrata pojačala. Dodao je da su u obnovi Avganistana već postignuti i uspesi i ocenio da se "to u SAD ne priznaje".

Nemačka, međutim, namerava da uskoro pozitivno odgovori na zahtev NATO da na sever Avganistana uputi borbene snage sa najmanje 250 ljudi. Pripadnici Bundesvera nalaze se od 2002. godine u Avganistanu u sastavu međunarodne misije ISAF koju je odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Berlin je i do sada više puta odbacio mogućnost da se angažuje i na jugu Avganistana, velikim delom iz straha da bi tamo neizbezni sukobi sa talibanima povećali terorističku opasnost u Nemačkoj. Podrška nemačkog stanovništva za angažman Bundesvera u Avganistanu ionako je sve manja.

XS
SM
MD
LG