Linkovi

Buš: Ukoliko teroristi zovu nekoga mi moramo znati zašto zovu


Predsednik Buš potpisao je danas odluku da 15 dana produži važnost zakona koji omogućava američkim agencijama da prate komunikacije između Sjedinjenih država i osumnjičenih terorista u inostranstvu, bez prethodnog sudskog naloga.

Predsednik Buš je, govoreći u Las Vegasu, od zakonodavaca zatražio da program praćenja i prisluškivanja ne oročavaju vremenski, ističući da je to u interesu bezbednosti Sjedinjenih Država.

“Ukoliko teroristi i ekstremisti zovu nekoga u ovoj zemlji, mi moramo znati zašto zovu, o čemu razmišljaju i šta planiraju. Da bi zaštitili američki narod, naši profesionalci moraju imati neophodne uređaje da urade posao koji se od njih očekuje.”

Petnaestodnevni produžetak odobren je prethodno u Kongresu. Predsednik Buš je zatražio da Kongres da imunitet telekomunikacionim kompanijama koje sarađuju sa vlastima u praćenju elektronskih komunikacija, čemu se demokrate, koje imaju većinu u oba zakonodavna doma – protive. Oni takođe ističu da ukoliko vlada želi da prati komunikaciju osumnjičenih terorista u inostranstvu i osoba u Sjedinjenim Državama, mora prvo dobiti odobrenje od tajnog suda koji je uspostavljen zakonom o prismotri komunikacije sa inostranstvom.

Predsedavajući komiteta za sudstvo u predstavničkom domu, demokrata Džon Konjers kaže da odluka o produženju važenja zakona ostavlja Kongresu vreme da raspravlja o reformi i u isto vreme vodi računa o trenutnoj sposobnosti obaveštajne službe.

XS
SM
MD
LG