Linkovi

Loše stanje u privredi dovelo do naglog pada prodaje nekretnina


Prodaja kuća i stanova u Americi naprestano opada pa je u decembru bila na najnižem nivou u proteklih gotovo 13 godina, dok broj nekretnina oduzetih poveriocima koji više ne mogu da otplaćuju kredit neprestano raste. Agenti za prodaju nekretnina dovijaju se na razne načine ne bi li privukli privuku kupce.

Loše stanje u privredi dovelo je do naglog pada prodaje nekretnina širom zemlje. Ali, kako je centralna banka smanjila kamatne stope, a cene kuća pale za gotovo 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kupiti kuću u Americi sada je povoljnije nego ranijih godina. Agenti u Kaliforniji čine sve što mogu da spreče zamiranje tržišta. Dik Kinan, iz agencije Keler Vilijams, koristi najnoviji trend u prodaji nekretnina:

”Dobro jutro, ovo će biti duga vožnja bez pauze.“

Za 20 dolara, potencijalni kupci kuća autobusom obilaze kuće oduzete vlasnicima koji nisu mogli da otplaćuju kredit. Tokom četiri sata moći će da daju svoju ponudu za desetak kuća, koje su na rasprodaji. Majk i Meri Hejs kažu da je to prilika koju ne žele da propuste.

”Nedavno smo se uzeli i sada tražimo svoju kuću iz snova,“ kaže Majk Hejs.

Kako broj poverilaca koji odustaju od kredita sve više raste, ovakve ture sve su popularnije. Agenti za prodaju nekretnina kažu da u nekim slučajevima, kuće procenjene na 650 hiljada dolara mogu da se kupe za 450 hiljada. Kupci Sendi i Džim Fišer kažu da postoji samo jedan problem:

”Niko ne zna kolika će biti cena kroz dva ili tri meseca. U tome je problem,“ kaže Fišer.

Nesigurno tržište donelo je teškoće Majku i Don Lembek. Njihova kuća sa četiri spavaće sobe i tri kupatila već godinu dana traži kupca.

”Nadali smo se da ćemo je prodati pre selidbe. Ali morali smo da uzmemo novi kredit da bismo se preselili,“ kaže Don Lembek.

Lembekovi su spremni da čekaju još godinu dana. Ali analitičarka tržišta Karen Viver predviđa teška vremena za vlasnike, pogotovu na skupim tržištima kao što je Kalifornija.

”Proći će tri geodine pre nego što se cene kuća stabilizuju. Sada je naišla ova plima odustajanja od plaćanja kredita i to je ono što pritiska cene na dole,“ kaže Karen Viver.

Analitičari kažu da bi ponegde cene kuća mogle da padnu za još 30 odsto pre nego što američko tržište nekretnina počne da se oporavlja.

XS
SM
MD
LG