Linkovi

Berlin: Kfor će sprečiti eventualne napade na civile na Kosovu


Zvaničnici nemačkog ministarstva odbrane danas su pomoćniku ministra odbrane Srbije Dušanu Spasojeviću pružili uveravanja da će KFOR u predstojećem periodu sprečiti sve ispade i eventualone napade na civilno stanovništvo na Kosovo.

Spasojević se danas u Berlinu sastao sa državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu odbrane Ridigerom Volfom u okviru redovnih razgovoa o bilateralnoj vojnoj saradnji Nemačke i Srbije. Kako je Spasojević posle razgovorima preneo novinarima u Berlinu, u razgovorima je sa nemačke strane naglašeno da se "neće ponoviti 2004. godina" kada medjunarodne snage na Kosovu nisu uspele da spreče napade ekstremnih Albanaca na srspko stanovništvo.

Naveli su da su "u medjuvremenu razvijeni odgovarajući kapaciteti i spremnost da se spreče svi ispadi upereni protiv civilnog stanovništva". Istovremeno je Spasojević nemačkim funkcionerima pružio uveravanja da Srbija neće vojno reagovati na predstojeća zbivanja na Kosovu i na najavljeno proglašenje nezavisnosti pokrajine.

Istakao je da "sa sadašnjim predsednikom i sa sadašnjim ministrom odbrane u liniji komandovanja, Srbija Kosovo tretira kao medjunarodnopravni, a ne kao vojni problem". Pri tome je Spasojević još jednom sagovornike podsetio na pismo koje je ministar odbrane Srbije Dragan SSutanovac još krajem prošle godine uputio kolegama u Evropskoj uniji u kojem je istakao da se vojska neće mešati u zbivanja oko Kosova, ali i zatražio punu zaštitu za srpsko stanovništvo u pokrajini.

Delegacije ministarstava odbrane Nemačke i Srbije razgovarale su i o nastavku saradnje. Istaknuto je da je ona izuzetno dobra kako u oblasti školovanja oficira i usavršavanja sistema za ABH-zaštitu, kao i u oblasti vojne medicine i saradnje vojno-istorijskih instituta.

Spasojević je u Berlinu razgovarao i sa funkcionerima Ministarstva inostranih poslova i Ureda savezne kancelarke zaduženima za bezbednosnu politiku i odbranu i za politiku prema Balkanu.

XS
SM
MD
LG