Linkovi

Živa debata republikanaca, Švarceneger podržao Mekejna


Republikanski pretendenti za predseničku nominaciju debatovali su poslednji put uoči izbora u 21 saveznoj državi, na takozvani «super utorak». Mit Romni je, tokom debate u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u mestu Simi Veli u Kaliforniji, optužio glavnog rivala i trenutno najozbiljnijeg kandidata - Džona Mekejna da koristi prljave trikove u izbornoj kampanji. Republikanski kandidati, preostala četvorica, odreda su se pozivali na legat bivšeg predsednika Regana.

Favoriti Mit Romni i Džon Mekejn živo su diskutovali o tome da li je Romni podržavao ideju da se javno saopšti rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Predsednik Buš i senator Mekejn su se tome protivili, jer bi to nanelo štetu nastojanjima američkih trupa i potkopalo iračku vladu. Romni je rekao da nikada nije podržavao utvrđivanje roka za povlačenje i upitao je Mekejna zašto je to pitanje pokrenuo samo nekoliko dana pred primarne izbore na Floridi. Mekejn je u utorak pobedio na Floridi sa pet procenata razlike.

«To je pokušaj da se starom politikom vašingtonskog stila neko optuži, bez obzira na to da li je optužba istinita ili nije. Bez prethodne provere i bez razgovora sa drugim kandidatom. Jednostavno – optužbu izneti pred javnost.»

Romni je rekao kako bi želeo da američki i irački lideri diskutuju o rokovima za povlačenje i drugim važnim pitanjima privatno, ističući da neće podržati povlačenje trupa iz Iraka dok to ne bude bezbedno. Takodje je optužio Mekejna da je koristio prljave trikove koje bi, Ronald Regan, da je živ - osudio.

Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, i kongresmen iz Teksasa, Ron Pol, takodje su učestvovali u debati, koju je prenosila TV mreža CNN. Bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, je uoči debate odustao od trke za nominaciju, pruživši podršku Mekejnu.

Mekejn je odgoivarajući Romniju kazao da je, zajedno sa Hakabijem, bio meta nefer napada u TV reklamama kampanje imućnog Mita Romnija.

«Kad je reč o politici vašingtonskog tipa, mislim da će moj prijatelj, guverner Hakanbi, potvrditi da je bilo reklama i negativnih napada na njega u Ajovi, i reklama koje su takođe koštale na milione dolara, u kojima ste napadali mene u Nju Hempširu i posle toga. Te reklame su plaćene vašim novcem sa kojim možete raspolagati kako god poželite. Možete ga svog potrošiti.»

Kongresmen Ron Pol, glasni protivnik rata u Iraku i zagovornik ograničenod administrativnog aparata, kritikovao je druge zbog toga što podržavaju dalje trošenje sredstava na Irak.

«Dolar pada, a vi govorite o tehničkim pitanjima i o tome šta je ko rekao i kada.»

MekKejn i Romni su se sukobili i u vezi sa predanošću konzervativnim vrednostima poput smanjenja poreza, ideja koje je nekada zagovarao predsednik Regan. Svakom od kandidata postavljeno je pitanje da li bi ga podržao bivši predsednik Regan. Majk Hakabi je drugačije postavio to pitanje:

«Neću se pretvarati da me on podržava. Voleo bih da može. Voleo bih to. Ali ja podržavam njega.»

Hakabi je dodao da je bivši predsednik Regan inspirisao zemlju.

Reganova udovica, Nensi, bila je u publici sa guvernerom Arnoldom Švarcenegerom, koji je danas – na konferenciji za novinare javno podržao senatora Mekejna. To će, dati još jedan podstrek kampanji senatora iz Arizone imajući u vidu da je Kalifornija među 21 državom koja će se u utorak izjašnjavati o svom favoritu za predsednika.

XS
SM
MD
LG