Linkovi

Džon Edvards i Rudi Đulijani odustali od nadmetanja za američkog predsednika


Bivši demokratski senator iz Južne Karoline, Džon Edvards, objavio je da se povlači iz trke za Belu kuću. Edvards je u Nju Orleansu ocenio da je vreme da se povuče kako bi “istorija mogla da utre svoj put.”

On je dodao da će Demokratska stranka učiniti što je potrebno da bude snažna i ujedinjena i da će u novembru ponovo preuzeti kontrolu nad Belom kućom.

On nije nagovestio da li će podržati senatorku Hilari Klinton ili senatora Baraka Obamu.

Kandidat za potpredsednika SAD na izborima 2004. rekao je da su mu i Obama i Klinton obećali da će borbu protiv siromaštva za koju se zdršno zalagao istaći među svoje političke prioritete.

Hilari Klinton je u TV intervjuu kazala da je Edvardsu i njegovoj familiji poželela sve najbolje

“Očigledno, veoma je važan njegov doprinos, posebno to što nas je ponukao da se fokusiramo na borbu protiv siromaštva. To ostaje centralno pitanja u našoj kampanji, a nadam se – i mog predsedničkom mandata”, kazala je Klintonova.

Obama se Edvardsu zahvalio prilikom obraćanja pristalicama u Denveru.

"Zahvalan sam Džonu za službu ovoj državi. Zahvalan sa Elizabet Edvards zbog hrabrosti koja nas je insipirisala”, rekao je Obama.

Edvardsova supruga, Elizabet, boluje od raka.

Polje demokratskih kandidata svedeno je od juče na Hilari Klinton i Baraka Obamu, koji će večeras debatovati u Kaliforniji.

U međuvremenu je, uoči sinoćnje debate republikanskih kandidata u Reganovoj predsedničkoj biblioteci u Kaliforniji, od daljeg nademtanja odustao i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani. On je podržao pobednika primarnih izbora na Floridi, Džona Mekejna, koji – prema procenama analitičara – uoči 5. februara, kada će glasati 21 savezna država, ima najviše šansi da postane republikanski predsednički kandidat.

"Pred nama je dug put, ali smo sve bliži cilju”, rekao je Mekejn pristalicama nakon pobede u utorak uveče.

Iza Mekejna su dva bivša guvernera, Masečusetsa- Mit Romni i Arkanzasa – Majk Hakabi.

Romnijeva kampanja finansijski stoji najbolje, zahvaljujući njegovom ličnom bogatstvu, što mu daje nadu da bi u utorak mogao da se vrati u trku, mada je Mekejn pridobio podršku velikog broja uticajnih republikanaca koja bi mogla da bude od ključne važnosti. Poslednji koji je najavio podršku senatoru iz Arizone je guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger.

Ekspert Džon Fortije iz Instituta American Enterprise kaže za Glas Amerike da

“Romni ima resurse da vodi kampanju na nacionalnom nivou, ali da je Mekejn u prednosti jer se njegove poruke prihvatljivije na nacionalnoj ravni od Romnijevih”

“Romni još mora da se dokaže u nekim regionima”, kaže Fortije.

XS
SM
MD
LG