Linkovi

Američko tržište obnovljive energije kaže da je 2007. bila rekordna


2007. bila je rekordna godina za američku industriju energije iz obnovljivih izvora. Razvoj i prodaja tehnologije za centrale na vetar, sunce, geotermalne izvore, biomasu i druge obnovljive izvore doneli su bruto profit od 20 milijardi dolara i stvorili na desetine hiljada novih radnih mesta. Ali, privrednici strahuju da bi razvoj mogao da se uspori ako američki Kongres ne osigura dugoročnu podršku takvim projektima.

Korišćenje obnovljivih izvora energije u SAD naglo se razvija. Izvršni direktor američkog Udruženja za eksploataciju vetra, Rendi Svišer, kaže da se industrija centrala na vetar proširila prošle godine za 45 odsto i da je već tri godine vodeća u svetu.

”Već tri godine obaramo rekorde, a 2007. je bila posebno uspešna jer je proizvodnja uvećana za 5244 megavata dobijenih od vetra - više nego dvostruko u odnosu na prethodni rekord iz 2006.“

Svišer dodaje da 30 odsto generatora instaliranih tokom 2007. otpada na generatore na vetar. Ali i solarni izvori energije napravili su značajni pomak. Ron Reš je predsednik Udruženja industrije solarne energije.

”2007. bila je rekordna za solarnu energiju, sa 314 dodatnih megavata u Sjedinjenim Državama. To je povećanje od 125 odsto u odnosu na 2006.“

Proizvodnja struje iz geotermalnih izvora, koji koriste paru i vrelu vodu iz dubine zemlje, povećana je prošle godine za 40 odsto, dok su hidroelektrični projekti zabeležili povećanje investicija i broja radnih mesta u svim delovima zemlje. Analitičari kažu da je taj snažan razvoj podstaknut novim lokalnim zakonima, koji zahtevaju da se struja dobija iz različitih izvora, kao i federalnim poreskim olakšicama kojima su smanjeni troškovi za nove projekte. Dodatnu inicijativu predstavljalo je poskupljenje nafte i gasa. Međutim, Kongres je prošle godine izbacio poreske olakšice za obnovljive izvore energije iz novog zakona o energetici. Ron Reš, iz Udruženja industrije solarne energije kaže da će zbog toga biti manje novih ugovora i manje radnih mesta.

”Ako ove godine ne bude poreskih olakšica za solarnu energiju, do 2009. godine biće izgubljeno više od 40 hiljada kvalitetnih radnih mesta u Americi. Od ekonomske mašine vrlo brzo ćemo se pretvoriti u industriju koja je pod opterećenjem.“

Kris Flejvin, iz Instituta Vorldvoč, očekuje da će Kongres preduzeti nešto, bilo u vidu kratkoročnog ekonomskog podsticaja ili u vidu olakšica u novom poreskom zakonu. On se nada da bi te poreske olakšice mogle da budu fleksibilnije prema različitim segmentima industrije obnovljive energije.

”Na primer, kroz 4 ili 5 godina nekima od ovih novih tehnologija možda neće biti potrebne poreske olakšice, pa bi one mogle postepeno da se ukidaju. Druge tehnologije tek se probijaju na tržište. Termosolarnim izvorima možda su potrebne još veće olakšice od postojećih.“

Flejvin veruje da će energija dobijena od sunca, vetra i drugih obnovljivih izvora uskoro biti konkurentna prema energiji iz fosilnih goriva i da će je jednoga dana potpuno zameniti.

XS
SM
MD
LG