Linkovi

Crna Gora priprema aplikaciju za članstvo u EU


Crna Gora je privela kraju pripremu dokumenata kako bi vrlo brzo aplicirala za status zemlje kandidata u Evropskoj uniji, najavila je potpredsjednik Vlade za evropske intergracije Gordana Đurović.

"Priprema dokumentacije i svih neophodnih papira kao i pratećih dokumenta je u završnoj fazi. Stvoreni su svi uslovi za proces podnošenja aplikacije", rekla je Đurović.

Ona je navela da je uspješno startovala primjena Privremenog sporazuma, da postoji dobra dinamika na finalizaciji Nacrta nacionalnog programa za integraciju, a da je skupštinska Rezolucija još jedna politička podrška za proces evropskih integracija.

Đurović je ukazala da se paralelno radi i na svim preostalim obavezama Crne Gore, koje su vezane za usklađivanje zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta kao glavnih izazova u predstojećem periodu.

"Imajući u vidu sve te okolnosti, smatram da nema razloga da Crna Gora shodno budućoj političkoj odluci ne odluči o datumu. Slovenačko predsjedavanje EU traje još pet mjeseci i mi ćemo vrlo brzo aplicirati", kazala je Đurović.

Na pitanje da li u njenim kontaktima u Briselu evropski zvaničnici primjećuju eventualno postojanje antievropskog lobija u Crnoj Gori, ona je odgovorila da se u evropskoj administraciji bave isključivo konkretnim stvarima i ocjenom progresa, ali ne i postojanjem antievropskih lobija.

Iistakla je da postojanje antievropskog lobija u Crnoj Gori nije predmet interesovanja Evropske komisije.

"Njih interesuju konkretni zadaci i ispunjavanje preuzetih obaveza Crne Gore", kazala je Đurović.

XS
SM
MD
LG