Linkovi

Virdžin galaktik prikazala model svoje svemirske letelice SS2


Američka privatna firma za svemirsku tehnologiju, Virdžin galaktik, prikazala je nov model svoje svemirske letelice nazvane jednostavno Svemirski brod dva, skraćeno SS2.

Taj brod je naslednik prethodnog broda, SS1, koji se 2004. godine vinuo do granice svemira dva puta u roku od dve nedelje i tako osvojio Ansari iks nagradu od 10 miliona dolara, kao prva privatna letelica kojoj je to uspelo. SS1 poleteo jesa zemlje okačen ispod trupa nosećeg aviona zvanog Beli vitez. Na visini od oko 14 hiljada metara aktivirao je raketni motor i tako stigao do granice svemira. Na zemlju se vratio kao jedrilica, bez motora. Nova letelica, SS2, dugačka je 18 metara, sa putničkom kabinom dugom oko 3 ipo i širokom nešto više od dva metra.

Kao i prethodna sagrađena je od kompozitnog, plastičnog materijala. Iako dvostruko veći od prethodnog, SS2 takođe neće imati nosni točak već naročit oslonac koji će kliziti po pisti prilikom spuštanja. Noseći avion Beli vitez 2, takođe je veći, ima četiri motora i dva trupa, između kojih će biti okačen SS2. Čitav ovaj poduhvat ima komercijalnu namenu započinjanja svemirskog turizma kako bi oni sa dubljim džepom mogli da se, makar za kratko, vinu do granice svemira i dožive bestežinsko stanje.

Druga namena je postavljanje komercijalnih satelita u nisku orbitu. Probni letovi novog nosećeg aviona trebalo bi da počnu već ovog leta. U međuvremenu, piloti letelice SS2 već su počeli obuku u specijalnom simulatoru letenja.

XS
SM
MD
LG