Linkovi

Milioni ljudi svakodnevno koriste njujorški sistem javnog prevoza


Uz kloparanje podzemne železnice i saopštenja preko razglasa, mnogi putnici čuju i muziku njujorškog podzemlja. Svi oni plate, guraju se i žure. Ipak, ponekad zastanu i slušaju.

Muzičari iz grupe zvane «Muzika ispod Njujorka» pristigli su čak iz zemalja udaljenih poput Kine i Čilea. Valerij Žmud je doao iz Ukrajine, gde je učio da svira violinu. Tri puta nedeljno svira u restoranu, a povremeno nastupa u železničkoj stanici «Grand central».

«Volim da sviram za ljude, da im popravim raspoloženje i oni uvek kažu ‘hvala, hvala, zaista je bilo lepo’», kaže Žmud.

Ceo program je počeo 1985, u okviru šire inicijative nazvane «Umetnost za prevoz». Panel stručnjaka svake godine bira muzičare među stotinama koji se prijavljuju za audiciju. Prošle godine, žiri je od dve stotine prijavljenih izabrao 26 novih tačaka, kaže Lidija Bredšo, zaposlena u Metropolitenskom tranzitnom sistemu grada Njujorka.

«Time se podstiče korišćenje masovnog gradskog prevoza i pravi lepša atmosfera za putnike», kaže ona.

«Muzika ispod Njujorka» dejstvuje i kao tačka za kontaktiranje muzičara, koja omogućava onima koji su zainteresovani da dođu u vezu sa muzičarima i možda se dogovore za neki nastup. Džeremi Lokvud je kao sasvim mlad počeo da izvodi bluz u podzemnoj železnici, a nedavno je potpisao ugovor za snimanje.

«Ovo je platforma na kojoj možete da kažete sve što hoćete. Takođe, to je prilika za neposredan kontakt s ljudima. Niste zarobljenik publike, nego vi treba da nju da osvojite», kaže Lokvud.

Nešto teže je zaraditi neki dolar, jer poslovni Njujorčani najčešće žurno prolaze. Ali za one koji zastanu i poslušaju, ovo je zanimljiv muzički doživljaj.

«Rekao bih da je zaista dobro, jer mi daje dodatnu energiju, a pritom je besplatno. Izvode mnogo lepih pesama koje nikad nisam čuo», kaže ovaj Njujorčanin.

Izvođačima je to prilika i da nastupe pred publikom koja ih možda nikada ne bi videla. U programu trenutno učestvuje više od stotinu muzičara. Oni prave nedeljni raspored nastupa na jednoj od 25 određenih lokacija u njujorškom tranzitnom sistemu.

XS
SM
MD
LG